Baba

Szülés utáni depresszió? Lehet, hogy ez okozza!

A szülés utáni depresszió fő tünetei a kisbaba születése utáni letargia, fáradékonyság és motiválatlanság.
2016. November 15.

Szülés utáni depresszió?

Bár sok esetben valóban átmeneti pszichés zavarról van szó, de előfordulhat, hogy hormonális eltérések okozzák. Dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája szerint ugyanis gyakran a pajzsmirigy alulműködése áll a depresszió hátterében.

Szülés utáni depresszió

Régebben tabuként kezelték, ám ma már egyre többen vállalják fel, hogy a gyermekük születése után a várt boldogság és öröm elmaradt, és helyette félelem, düh és kilátástalanság lett úrra rajtuk. Az állapot általában egy éven belül lép fel, ám leggyakrabban a szülés utáni első hetekre, hónapokra jellemző. Ekkor az anya magába fordul, megrémül a rá váró feladatoktól, “visszasírja” korábbi életvitelét, és emiatt nem szívesen gondoskodik újszülött babájáról, mivel fél a rá nehezedő felelősségtől.

Bár sok esetben a szülés utáni depresszió magától elmúlik, ám megeshet, hogy szakember segítségére van szüksége az édesanyának. Az állapotot a szülés után végbemenő természetes hormonális változások idézik elő, ám előfordulhat, hogy betegséget jelez.

Szülés utáni pajzsmirigy-alulműködés

A szülés után természetes folyamat, hogy a szervezet hormonális egyensúlya megbillen, ám előfordulhat, hogy emellett pajzsmirigyproblémák is fellépnek az újdonsült anyukánál. Ennek oka, hogy a várandósság során a magzat védelme miatt az immunrendszer működése gyengül, ám ez a szülés után ismét felerősödik. “Az arra érzékenyeknél ekkor pajzsmirigygyulladás léphet fel, ami gyakran a szerv alulműködésében nyilvánul meg” – mondja Dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Különösen azok a veszélyeztetettek, akiknek már a várandósság előtt is voltak pajzsmirigyzavarai (pl. Hashimoto-betegség).

A problémát depresszió, álmosság, kedvetlenség, hajhullás és fogyásra való képtelenség jellemzi, így könnyen összekeverhető a szülés után az alváshiányból és a hormonális változásokból adódó rosszabb közérzettel.

Vérvétellel gyorsan megállapítható

Dr. Békési Gábor azt javasolja, hogy a szülést követő 6.-8. hétben érdemes TSH, T3, T4 és anti-TPO vizsgálatot, valamint pajzsmirigy UH-ot végeztetni, hiszen ha bebizonyosodik a probléma, úgy megfelelő gyógyszeres kezeléssel hamar orvosolni lehet a bajt (ám az is megeshet, hogy 1 éven belül spontán gyógyul). A hormonszint normalizálása után az anyuka újra erőre kaphat és élvezheti a kisbabájával töltött napokat.

További cikkeink a témában:

Forrás: Budai Endokrinközpont