Baba

Szoptatás: mit lehet tenni, ha kisebesedik a mellbimbó?

Lehet, hogy a mellbimbókat a szoptatásra találta ki a természet, de ez nem jelenti azt, hogy minden magától flottul megy a kezdeti időszakban. A tapasztalatok szerint sok anyának sebesedik ki a mellbimbója a szoptatás alatt.
2017. Október 12.

Időt és gyakorlást igényel a szoptatás elsajátítása, legyél kitartó és türelmes, ha nem megy azonnal.

Nincs olyan, hogy rossz vagy jó szoptatási pozíció, mindenkinek más válik be. Próbáld ki az alábbi testhelyzetek közül azt, amelyik szimpatikus, vagy akár mindegyiket, hogy megtaláljátok azt, amelyik mindkettőtöknek kényelmes. És ne feledd, ami ma működik, lehet, hogy később, ahogy nő a kisbabád, már nem fog. Ezért jó, ha tudod, milyen lehetőségek vannak.

Mindig próbálj mind a két melledből szoptatni, minden egyes alkalommal, még akkor is, ha csak egy rövidebb szopizásról van szó. Ha az egyik melled jobban fáj, mint a másik, etess abból, amelyik kevésbé fáj. Ha a baba nagyon éhes, hajlamos lesz erősebben szopni az etetés elején. Ha mindkét mellbimbó egyformán fáj (vagy egyáltalán nem), indítsd az etetést az utoljára használt mellből.

Próbálj meg lazítani. A feszültség akadályozhatja a folyamatokat. Ha kevés a tejed, az bizony azzal jár, hogy a babádnak sokkal nehezebb lesz a szopás, így etetés előtt próbálj meg legalább 15 percet pihenni.

Ne gombolkozz be azonnal. Hagyd egy picit szellőzni szoptatás után a bimbókat, A jó hír az, hogy a mellbimbók gyorsan gyógyulnak, a sebgyógyulást pedig akkor segíted, ha a melledet fedetlenül hagyod, és egy pici anyatejjel kened be a bimbót.

Csak meleg, ne forró vizet használj, ha zuhanyzol akár fáj, akár nem. A szappan, a parfümök és az alkohol irritálhatják a bőrt és szinte lehetetlenné teszik a gyógyulást.

Amíg a sebek begyógyulnak, szoptass alkalmanként viszonylag rövidebb ideig, például csak tíz-tíz percig mindkét mellből. Csak a komfortszopást korlátozd egy ideig, ha muszáj.

Szuper mellbimbóápoló kenőcsök vannak, amiket rendszerint le sem kell mosnod szoptatás előtt, mert nem tartalmaznak a kicsi számára káros anyagot. (Persze erről mindenképp győződj meg a csomagoláson található tájékoztató elolvasásakor.)

Kapcsolódó cikkek:

VIA