Baba

Szoptatás: így növeld a tej mennyiségét

Biztos, hogy elegendő a tej mennyisége? Honnan tudhatjuk, hogy elég-e a babának a tej, és ha arra jutunk, hogy nem, miképpen növelhetjük a mennyiséget?
2017. Június 13.

Szoptatás: így növeld a tej mennyiségét

Először is fontos megérteni, hogy a tej mennyisége azon múlik, hogy a baba hatékonyan és gyakran szopjon. Sem a szopások számát, sem időtartamát ne korlátozzuk, mert ezzel nem segítjük a kereslet-kínálat kialakulását. A baba helyes mellre helyezése nagyon fontos a hatékonyság szempontjából: mindig szorosan az anya testéhez helyezzük el, oldalt fektetve, egész testével (a fejével is!) forduljon az anya felé. A bimbóudvar legnagyobb részét kapja be.

Nem segíti az elegendő tej termelődését sem a bimbóvédő, sem a cumi, sem a cumisüveg, ahogy az anyatejen kívüli egyéb pótlások (tápszer, víz, gyümölcslé) alkalmazása sem. Ezek gátolják a gyakori és igény szerinti szoptatást, ezzel pedig megakadályozzák, hogy elegendő tej termelődjön.

Ha arra gyanakszunk, hogy nincs elég tej (pl. nincs 6-8 pisis vagy 2-5 kakis pelenka naponta, nem gyarapodik a baba), akkor a következőket tehetjük a tejmennyiség növeléséért:

1, Segítségkérés

Szoptatási tanácsadó segítségére és támogatására számíthatsz, ha felveszed a kapcsolatot a La Leche Ligával.Mindenképpen gyermekorvoshoz kell fordulni akkor, ha a baba súlya nem gyarapszik megfelelően, esetleg veszít a súlyából. A lassú vagy stagnáló súlygyarapodás mögött sok minden állhat: előfordulhat betegség, de helytelen szopási technika is.

2, Gyakori szoptatás

Amikor a baba szopni szeretne, ne korlátozzuk ebben. Annyiszor és olyan hosszú ideig szoptassunk, ahányszor csak tudunk. Az aluszékony babát keltsük föl és szoptassuk meg. Szoptatások között fontos az anya pihenése is.

3, Két mellből szoptatás

Így mind a két mell ingert kap, a baba pedig több tejhez jut.

4, Helyes mellretétel

Ha jól helyezed mellre a babát, akkor semmilyen fájdalommal vagy kellemetlenséggel nem jár. Fontos, hogy a baba nagyra nyissa a száját és minél nagyobb területet kapjon be a bimbóudvarból. Segíthetjük őt azzal, ha megfogjuk a mellbimbót és megérintjük vele az arcát, majd amikor nyitja a száját, segítünk neki abban, hogy a bimbóudvar legnagyobb részét bekapja.

5, Szoptass váltott oldalról

Ha minden szoptatás alatt kétszer- háromszor váltott oldalról szoptatunk, akkor éberebb marad a baba. A baba megfigyelésével pontosan lehet tudni, hogy mikor kell cserélni: amikor ritkul a nyelés, csökken a szopás ereje.

6, Se, cumi, se cumisüveg

A legjobb ha a baba minden szopási igényét az anyamellen elégíti ki. A cumi, cumisüveg csak összezavarja a babát, mert teljesen máshogyan kell szopnia, mint a mellből. Ha mindenképp szükséges a pótlás, akkor kiskanállal vagy szoptaníttal történjen.

7, Nincs szüksége másra, mint anyatejre

Kerüljön mindenfajata pépes ételt, a vizet és a gyümölcslét! Ha csecsemője tápszeres hozzátáplálást kap, ne akarja azonnal abbahagyni, hanem fokozatosan csökkentse az adagot olyan mértékben, ahogyan az Ön tejtermelése nő. Szükséges a vizeletes és székletes pelenkákat is figyelni, hogy biztos legyen abban, csecsemője elegendőt eszik-e. Szükséges megbeszélni a gyermekorvossal is, hogy a csecsemő tápszeradagjait csökkenti.

8, Sok folyadék, megfelelő táplálkozás

A szoptatások több folyadékbevitelt kívánnak meg, akár szoptatás közben is igyál vizet vagy gyümölcslevet. A szoptatós anya megfelelő táplálkozása nagyon fontos, figyelj az egészséges ételek bevitelére.

9, Pihenés, pihenés, pihenés

Az első időkben ez szokott a legnehezebb feladatnak tűnni, pedig fontos a pihenés a tejképződés szempontjából. Nem a házimunka a fontos, hanem az anya jólléte, minél kevesebb munka, minél több pihenés. Amikor a baba alszik, szunyókálj te is.A cikk a La Leche Liga útmutatása alapján készült.Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: La Leche Liga/babaszoba.hu