Baba

Szoptatás “extrém” helyeken: bevállalnád?

Ha négy fal között szoptatsz, senki(t) nem zavar, de némi szégyenérzet társul a dologhoz, ha egy távoli rokon előtt vagy a boltban kell ugyanezt tenned. Vajon mi a baj azzal, ha mások is látnak?
2013. Szeptember 12.

A gyerek nem az a türelmes fajta, pláne nem akkor, ha éhes. Ha az érzés éppen a bevásárlóközpont közepén vagy a bankban tör rá, nincs mit tenni, csak etetéssel tudod elhallgattatni. Mit teszel ilyenkor? Szégyenkezve elvonulsz, otthagyva csapot-papot? Érdeklődsz, hogy hol etethetnéd meg a babádat? Ha szerencséd van, a WC-ben megteheted, kérdés persze, hogy vajon a mellékhelyiséget felajánló embertársak hasonló esetben szívesen majszolnák-e el a deklit lehajtva a paprikás csirkéjüket nokedlivel… “Haladóbb” szinten már biztosítanak egy-egy külön helyiséget is a kismamáknak, de legalábbis egy fülkét, olyan sarkot, ahol senkit nem zavarnak és az etetés nyugalmát sem fogja megszakítani más.

Extrém helyen és módon szoptató édesanyákA másik választási lehetőség, hogy a lehető legkevésbé feltűnően akár egy-egy pelenka vagy kisebb takaró, ruhadarab segítségével megoldod a helyszínen. Milyen érzéssel kezdesz hozzá? Zavar a helyszín? Félsz, hogy megszólnak? Mert óriási tévhit, hogy ilyenkor maga a nagyáruház, a hivatal, a bank vagy a játszótér, illetve az ott jelenlevő embertömeg zavarna: az érzéseid azok, amik ezzel kapcsolatban nincsenek a helyén.

Akkor ez felháborító vagy csodálni való?

A közelmúltban több olyan eset is napvilágot látott – ráadásul fotóval dokumentálva – ami arról árulkodott, a szoptatás tabuját le kell végre rombolni, igaz, olykor óriási extremitással fűszerezve. Az ominózus anyukák viszont úgy tűnik – akár tudatosan, akár ösztönből -, érzik, a biztosítékot is ki kell verni ahhoz, hogy a szoptatás végre közbeszéd tárgya legyen. Felháborítónak találjuk, vagy örömmel üdvözöljük azokat az úttörő nőket, akik például kerékpáron vagy a robogón ülve, közlekedés közben etetik meg a babájukat?

Miért elítélendő vajon, ha valaki a repülőgépen szoptat vagy a bútoráruház egyik félreeső székében megbújva? Az internetes viták régen látott szintre hágtak nyilvános szoptatás témában, a Facebookon megosztott fotók (ezekből galériánkban nézheted meg a leginkább vitásakat) alól szemezgetünk is rögtön néhány véleményt pro és kontra azoknak, akik kimaradtak ezekből:

Kontra

– Undorító! A szoptatás egy magánügye a mamának és a babának! Rosszul vagyok az ilyenektől!

– Ez nagyon durva és gusztustalan!

– Inkább keresnék egy helyet, ahol nem lát senki, vagy akkor adnék neki enni, mikor már odaértük arra a helyre, ahova indultunk. Ha boltba mennénk, akkor hazáig elterelném a gyerek figyelmét, és nyugodt körülmények között szoptatnám meg.

Pro

– És ha éhes a gyermeked, mikor nem vagytok éppen otthon, hogyan oldod meg? Mert engem nem érdekel senki és semmi. Ilyenkor, mintha burokban lennék a gyermekkel. Senki be nem láthat. Mert nem érdekel, csak a gyermekem.

– Undorító, aki mondja! Figyelmedbe ajánlom Falconeri, olasz származású, XVIII. századi, Budán élő festőművész alkotását, a Gyermekét tápláló Szűzanyát. A makkosmáriai kegytemplom oltárképe, ország-világ látja és csodálja!

– Én nem vállalnám be, de mindenki úgy és addig szoptasson, míg anyának és babának jó…

Te mit gondolsz a melleidről és többi anyuka melléről?

Miért félünk megmutatni a gyermek megetetése erejéig a mellünket, ha ma már mindent cicivel adnak el? Mert félünk attól, hogy az az intimitás, ami ilyenkor köztünk és a baba között a külvilág számára is láthatóvá válik, megbotránkoztatja a kívülállókat. Hosszasan lehetne innentől sorolni, hogy mennyi tabu, berögződött, konzervatív nézet és tévhit bénítja a szoptató édesanyákat, miként formálja a világképüket és szégyenérzetüket, egy fontos tanácsot érdemes megfontolni.

“Ahogy gyakran említjük a La Leche Liga csoportokban: tedd azt, ami neked megfelelő, a többivel pedig ne foglalkozz. Az anyáknak, különösen a pici babák édesanyjának (függetlenül attól, hogy az első vagy az ötödik gyermekről van szó) támogatásra és információkra van szükségük ahhoz, hogy olyan döntéseket tudjanak hozni gyermekük gondozásával kapcsolatban, ami javára van mind az anyának, mind a babának, mind a családnak és bizonyos fokig a társadalomnak is. Találja meg a saját komfortzónáját a gyermeke gondozásával kapcsolatban! Akár úgy dönt, hogy megszoptatja a babát akárhol, függetlenül attól, hogy ki van jelen, akár elkerüli az etetést más személyek jelenlétében, tegye ezt magabiztosan, és ne mentegetőzzön! Ugyanakkor legyen nyitott a komfortzónája kitágítására. Az anyává válás motiválhat egy nőt olyan dolgok megtételére, amikről korábban nem is álmodott volna”.

Kapcsolódó cikkeink:

Nyilvános szoptatás: nincs is ennél természetesebb!

Meddig szoptatnak a magyar anyák?

Bátor képet osztott meg az anyuka