Baba

Szapora légzés mentheti meg az koraszülötteket

A nagyon gyors légzés - ami percenként 600 levegővételnek felel meg - a legjobb mód arra, hogy sikerüljön megvédeni a koraszülöttek tüdejét - derül ki egy friss kutatásból.
2014. Április 27.

A koraszülöttek legtöbbjét körülbelül percenként 30-as légzésszámmal lélegeztetik. A New England Journal of Medicine című szakfolyóiratban megjelent eredmények szerint a gyorsabb, sekélyes légzés azonban hosszú távon jobb tüdőfunkcióhoz vezet.

A Kings College London munkatársai úgy vélik, hogy tanulmányok heves vitát szül majd. A szakértők 319 huszonkilenc hétre született kisbabát vontak be a vizsgálatba, s kamaszkorukig figyelték meg őket. Összehasonlították azokat, akik hagyományos lélegeztetésben részesültek a születésüket követő egy órán belül, s azokat, akik magas frekvenciájú oszcillációs ventilációt (HFOV) kaptak. A gyerekek kisebb légútjai jobb állapotban voltak 11 és 14 éves koruk között, amennyiben szaporábban lélegeztették őket csecsemőként.

A feltételezések szerint a tüdőbe juttatott kisebb mennyiségű levegő kevésbé károsítja a sérülékeny szerveket, mint a hagyományos terápia. A különbség nem befolyásolta a csemeték mindennapi életét. “Izgalmas látni, hogy a különbség még tinédzserkorban is megmarad” – összegezte Anne Greenough professzor, aki szerint a tradicionális kezelési mód, tehát a lassúbb lélegeztetés növeli a fertőzések okozta károsodás kockázatát, valamint súlyosbítja a dohányfüst későbbi hatásait.

Forrás: Medipress