Baba

Súlyos pszichiátriai mellékhatások a spiráloktól?

A méhen belüli gyógyszerleadó rendszerek, azaz a spirálok lehetséges mellékhatása lehet a depresszió - ez eddig is szerepelt a betegtájékoztatóban, de egy vizsgálat eredményei most módosíthatják többek között az alkalmazási előírásokat is.
2017. Június 30.

Súlyos pszichiátriai mellékhatások a spiráloktól?

Tavaly hozták nyilvánosságra az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilanciai Kockázatértékelő Bizottságának állásfoglalását azokról a hormonális spirálokról, amelyek levonorgesztrel nevű hatóanyagot tartalmaznak és azok esetleges súlyos pszichiátriai mellékhatásairól – számol be a hvg.hu a PharmaOnline nyomán.

A levonorgesztrelt tartalmazó spirálok itthon is megtalálhatóak, ahogy világszerte is forgalomban vannak. Az Európai Gyógyszerügynökség februárban kezdte meg a vizsgálatát ezekkel a spirálokkal kapcsolatban, és azt vizsgálták, hogy milyen mértékben vezethetnek pszichiátriai mellékhatásokhoz. Az eredmények alapján döntenek majd arról, hogy szükség van-e a betegtájékoztatók és az alkalmazási előírások módosítására.

Az eddig is szerepelt az érintett gyógyszerek betegtájékoztatójában, hogy depressziós hangulat, illetve depresszió gyakori mellékhatásként jelentkezhet, a vizsgálatok szerint ez kb. 100-ból 1-10 betegnél jelentkezik. Ugyanakkor most úgy tűnik, ahogy a Spiegel is írja, hogy az egyik eszköz esetében több mint 270 esetben jeleztek depressziót, agressziót, alvászavart, pánikrohamokat, libidócsökkenést.

Az Amerikai Egyesült Államokban április 12-ig körülbelül 2900 beteg fordult bírósághoz, ők is ugyanazt a spirált használták. Közülük sokan nemcsak pszichiátriai mellékhatásokra, hanem más egészségkárosodásra, például méhperforációra hivatkoztak.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HVG.hu