Baba

Sok anya érez bűntudatot amiatt, hogy nem szoptat

Világszerte igen komoly kampányok keretében biztatják a friss anyákat arra, hogy szoptassanak, amíg tudnak.
2016. November 28.

Mivel azonban erre nem mindenkinek van lehetősége, rengeteg bűntudat kapcsolódik a mozgalom üzenetéhez, így az egyes szakemberek szerint több kárt csinál, mint hasznot.

A brit University of Liverpool égisze alá tartozó Infant Feeding Group (LiFe) kutatása szerint a legtöbb anya, aki tápszerrel eteti gyermekét, bűntudatot érez emiatt, és úgy gondolja, hogy komoly megbélyegzésnek van kitéve döntése miatt, ami miatt folyamatosan szégyenkezik.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy az anyatej erősíti az immunrendszert, csökkenti az allergiás megbetegedések kialakulásának esélyét, az elhízás és a gyerekkori hirtelen halál kockázatát, továbbá ritkább a 2-es típusú cukorbetegség is. A nők könnyebben őrzik meg egészséges testsúlyukat, és ritkább a mellrák és a petefészekrák is a szoptatós anyák körében.

A hivatalos ajánlás szerint hat hónapos korig célszerű szoptatni, és ha a nők 90 százaléka ezt tenné, évi 1000 csecsemő halála megakadályozható lenne csak az Egyesült Államokban. Ugyanakkor az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) friss kutatása szerint azok a nők, akiknek nincs lehetőségük szoptatni munkahelyi kötelezettségeik vagy egészségi állapotuk miatt, erős bűntudattal néznek szembe a szoptatást támogató kampány miatt.

Ezt erősíti meg a liverpooliak kutatása is. Vizsgálatukba hatszázegy kismamát vontak be, akik közül 61 százalék bűntudatot érez, 68 százalék úgy érzékeli, hogy megbélyegzik és 76 százalék pedig úgy gondolja, hogy meg kell védenie magát, azért, ahogyan a gyermekét táplálja. A negatív érzések azok körében voltak a legerősebbek, akik eredetileg kizárólagosan anyatejjel szerették volna táplálni gyermeküket, de valamiért ezt menet közben feladták.

Forrás: Medipress