Baba

Rossz hatással vannak ránk a tévében szereplő nők?

A sovány nők látványa megváltoztatja az agyi funkciókat és növeli az étkezési zavarok kialakulásának esélyeit.
2010. November 04.

Ön ELfogyasztja, mi LEfogyasztjuk!Amerikai tudósok azonnali, váratlan változásokat észleltek az agyi funkciókban azoknál az addig egészséges önképpel élő nőknél, akik egy bizonyos nőtípusról készült fényképeket néztek huzamosabb ideig. Néhány modell túlsúlyos volt, néhány pedig sovány. A tudósok a kutatás közben megkérték a résztvevő nőket, hogy a képeket nézve próbálják elképzelni, hogy valaki azt mondja, úgy néznek ki, mint a fényképen szereplő nő.

A túlsúlyos nőkről készült képek esetében a mediális prefrontális kéreg (az agy elülső része, ami az erős érzelmek kialakulásáért felelős) minden résztvevőnél erős aktivitást mutatott. Ez azt jelenti, hogy már a feltevés is, hogy esetleg túlsúlyosak lehetnek, komolyan felzaklathatja a nőket, akik így megkérdőjelezik saját önképüket.

Egy másik kutatás során a Harvard Egészségügyi Egyetem kutatói Fidzsin vizsgálták meg a televízió hatását a kamaszlányok étkezési szokásaira és önképére.

Ne így fogyókúrázzon! Belehalhat!1995-től, amikor a televíziózás szélesebb körben is elterjedt Fidzsin, három év alatt a kamaszlányok általános elégedetlensége saját testüket illetően 12,7 százalékról 29,2 százalékra nőtt. Háromból két lánynál rendszeressé vált a fogyókúrázás, az önhánytatás előfordulása pedig nulláról 11,3 százalékra nőtt. A Harvard Egyetem kutatói szerint a külső hatások komoly pszichiátriai rendellenességeket válthatnak ki génjeink működésének megváltoztatásával.

Videó: HáziPatika.com

Ezeket is olvasd el:

  • A passzív tévézés és a táplálkozási zavarok kapcsolata
  • A nőiesség nem csak testrészekből áll
  • Akik a terhesség alatt is diétáznak
  • Nem kell bombaalak szülés után!
  • Forrás: Medipress