Baba

Ritka adottság: emlékszik, milyen volt babának lenni

Mindig is tudni akartad, milyen érzés kisbabának lenni? Valójában mennyire fáj a fogzás? És milyen íze van az anyatejnek? Most megtudhatod!
2017. Május 24.

Mit gondol vagy érez egy kisbaba? Most megtudhatod!

Rebecca Sharrock különleges memóriával rendelkezik. A 27 éves nő úgynevezett HSAM szindrómával (magas fokú autobiografikus memóriával) született, ennek köszönhetően 12 napos korától kezdve mindenre emlékszik! Rebecca Ausztráliában él, jelenleg a könyvén dolgozik, ami a nem mindennapi, szupermemóriájáról szól. Amíg megjelenik, addig is nézd meg, milyen érdekes válaszokat adott a blogs.babycenter.com kérdéseire! Mindig is tudni akartad, mit gondol vagy érez a kisbabád? Akkor olvass tovább!

Mi a legboldogabb emléked életed első éveiből?

3 éves (és két hetes) voltam, amikor egy gyönyörű, napsütéses reggelre ébredtem. Anyukám azzal fogadott, hogy menjek gyorsan a nappaliba, mert itt járt a Mikulás. Nekem fogalmam sem volt, ki az a Mikulás, de mivel anyukám nagyon izgatottnak és boldognak tűnt, gondoltam, hogy ez valami jó dolog lehet. A nappaliban egy halom új játékot találtam, és ugráltam örömömben, mert azt mondták, mind az enyém. Később az anyukám és a nagyszüleim a kertbe is kihívtak, ott pedig egy új hinta várt rám. A nap többi részében csak hintázni akartam.

Mi az első dolog, amire emlékszel, hogy nagyon rossz volt?

18 hónapos voltam, amikor elkezdtem álmodni. Nagyon sokszor álmodtam azt, hogy elveszik tőlem az anyukámat. Nem tudtam különbséget tenni álom és valóság között, ezért az álmok nagyon megijesztettek. Mivel beszélni még nem tudtam, csak sírtam és sírtam, hogy az édesanyám velem legyen.

Ritka adottság: emlékszik, milyen volt babának lenni

Nehezen tudtad a felnőttek tudtára hozni, mit szeretnél?

Mielőtt megtanultam volna beszélni, nehezen tudtam kifejezni az érzelmeimet. Például volt egy plüss Minnie egér figura, amit egyéves koromban kaptam. Nagyon nem tetszett, féltem tőle, ezért annyit tudtam tenni, hogy sírva fakadtam, valahányszor odaadták, hogy játsszak vele, és eldobtam a játékot. Ugyanez volt a helyzet a rémálmokkal. Tehetetlennek éreztem magam, mert 3 éves koromig nem tudtam különbséget tenni az álmok és a valóság között.

Emlékszel arra, hogy tanultál meg beszélni? És arra, milyen érzés volt, amikor kibújtak a fogaid? Milyen íze van az anyatejnek? Hogy élted meg a szobatisztaságot?

Mindig nagyon szívesen hallgattam a felnőttek beszédét, ezért alig vártam, hogy megtanuljak beszélni. A fogzás nagyon kellemetlen volt számomra, amikor áttörték a fogak az ínyem, az olyan volt, mintha folyamatosan csipkedne valami. Bosszantó volt nagyon. De a fogaimra kent fogzáskönnyítő gél ízét nagyon szerettem!

Az első hetekben szoptatott az édesanyám, de aztán orvosi okok miatt tápszert kellett kapnom. Igazából én nagyon szerettem üvegből inni a tápszert, sok különbség nincs az anyatej és a tápszer íze között, kicsit a tápszer sűrűbb és ízesebb. A szobatisztasággal nem voltak gondjaim, ügyesen leszoktam a pelusról, ami viszont érdekes volt, hogy valahányszor a bilibe pisiltem, anyukám ujjongott és megdicsért. A WC-t nem szerettem, folyton attól féltem, hogy beleesek a csészébe.

Van valamilyen hasznos tanácsod a szülők számára?

A kisgyerekek azért sírnak éjszaka, mert félnek. Rosszat álmodnak, félnek, hogy elveszítik a szüleiket (különösen az anyukájukat), és velük akarnak lenni. Persze ez nem mindig lehetséges. Ami nálam bevált: egy baba, akihez odabújhattam éjszaka. Ő szimbolizálta anyukámat, vele biztonságban éreztem magam, és onnantól kezdve, hogy megkaptam, nem kiabáltam éjszakánként az anyukám után.

Ami még fontos: a gyerekek minden hallott szót elraktároznak. Fontos, hogy mit hallanak és milyen érzelmeket kapnak az első pillanattól kezdve. Ezért nem mindegy, mit és hogyan mondanak nekik.

(A HSAM szindrómát 11 évvel ezelőtt fedezték fel a Kaliforniai Egyetem neuropszichológusai. Rebecca Sharrockot két éven át különféle memória- és pszichológiai teszteknek vetették alá. Az MRI vizsgálatoknak köszönhetően az is kiderült, hogy az agyában található tudatos és tudatalatti gondolatai között a kapcsolat sokkal erősebb, mint egy átlagos embernek.)

Ezek is érdekelhetnek: