Baba

Pelust cserélek bugyira

Amikor adottak a feltételek, magától szobatiszta lesz minden gyerek. Várd ki, amit kell, és teremtsd meg, amit lehet - legjobban így segíted elő ezt a folyamatot.
2016. Január 24.

Pelust cserélek bugyira

Zóráéknál nagy csomag pelenka áll a sarokban. Az utóbbi két hétben lassan fogy, mert a 26 hónapos Hédi már csak alváshoz visel pelust. – Szinte egyik napról a másikra váltottunk bugyira, először inkább csak kísérletképpen próbáltam ki itthon. Többször is szárazon találtam a pelenkáját, észrevettem, hogy nem “folyamatosan” pisil, kakiláskor meg leguggol, abbahagyja a játékot, látszik az arcán, hogy tudja, mit csinál – sorolja Zóra az előzményeket.

A test készen áll

Ezek azok a testi feltételek, amelyek nélkül semmi értelme elővenni a bilit. – A hólyag befogadóképességének megfelelő méretűnek kell lennie ahhoz, hogy több vizeletet tároljon, több idő elteljen, amíg telítődik és ürül. A húgyhólyag telítődési szakaszában a vesék megtöltik a hólyagot. A hólyag a tárolókapacitásának határáig alacsony nyomáson képes tárolni a vizeletet, ez még nem is érezhető. A szobatisztaságra érett kisgyerek érzi, ha megtelt a hólyagja, mert a húgyhólyag nyomása nő, a hólyagfal megfeszül (“megteltem” jelzés).A hólyag falának feszülése reflexesen elindítja a vizeletürítést, amit a medencefenék izomzata akaratlagosan “elzárhat”. Ez a képesség négyéves korra minden kisgyermekben kialakul – magyarázza dr. Sándor György gyermeknefrológus, a Vizelési Tréning Program szakértője.A bélműködés “eredményét” általában hamarabb észlelik a kicsik, erőteljesebb az inger, egyértelmű az érzés, hogy tele a pelus. Az étkezés, alvás, mozgás rendszeres ismétlődése, tehát a kisgyerekkorra kialakult napirend következtében az emésztés is mindennap nagyjából hasonló ütemben zajlik, anya tudja már, mikor várható kaki. Ám a szobatisztaság eléréséhez az szükséges, hogy ne anya, hanem a kisgyerek vegye észre, mi történik.

Fejben dől el a dolog

Egyéves korára a kisgyerek egészen jól kiigazodik szűkebb környezetében, látod rajta, mennyi mindent megért, és hangadással, mutogatással milyen jól megérteti magát. Ha kiegészíted egyszavas mondatait, szókezdeményeit, egészen jól kommunikáltok. Sorra mutogat mindent, csak győzd megnevezni a sok “ööö”-t. A cica, kutya, apa, anya után másfél évesen már biztosan megmutatja a testrészeit is. Hol a feje, füle, lába? És a pelenkája? Itt az ideje, hogy a szobatisztasággal kapcsolatos dolgokat is megismerje és megnevezze. Persze az eldobható pelenkák mindig száraz felületén nehéz észrevenni, hogy valami történik ott. Ami eddig nagy előnyt jelentett, most éppen hátráltatja a fejlődést.

Használd ki a nyarat!

A szobatisztaság alapja a kisgyerek testi fejlettsége. Ezt nem tudod “támogatni”, ahogyan azt sem tudtad befolyásolni, hogy milyen legyen a haja vagy szeme színe. Elég, ha észreveszed az érettségéről árulkodó jeleket, és akkor megteremted a külső feltételeket a gyakorláshoz. Könnyebb dolgotok van, ha éppen nyáron érkeztek el ide: egyszerűen vedd le róla otthon a pelust, amikor elég meleg az idő, jó passzban van, és csak kettesben vagytok.Várd meg, hogy bepisiljen, észrevehesse, hogy csorog a lábszárán, és mondd meg, mi történik most: pisi jön. Ekkor mutasd meg a bilit: ebbe pisilünk. Mindig, de most különösen fontos a pozitív fogalmazás: tiltó mondatok helyett kijelentő, legfeljebb felszólító mondatokkal, nyugodt hanggal eredményesebb leszel. Többször is át kell élnie ezt az élményt ahhoz, hogy megértse, miről van szó. Türelmesen törölgesd fel alóla a tócsát, cseréld szárazra a bugyit, nehogy felfázzon, és hogy legközelebb is érezhesse a nedvesedést.

Ki akarja?

Told elé a bilit, valahányszor csurog, de “megelőzésképpen” ne ültetgesd rá negyedóránként. Nem az a lényeg ugyanis, hogy a bilibe végezze a dolgát a kisgyerek, hanem az, hogy ő maga irányítsa a testét. Miután tudatosult benne a pisilés, kakilás folyamata, észlelnie kell az ingert is, sőt, akarnia kell, hogy a végtermék a bilibe menjen, mert az jobb érzés, mint vizes-csípős bugyiban vagy pelusban üldögélni. Kísérletezz tehát két-három napig pelenka nélkül, és figyeld meg a változást: észreveszi a kisgyerek, hogy bepisilt, néhány alkalom után a bili felé néz legalább, odamegy hozzá? Ha mindez nem így alakul ebben a pár napban, add vissza rá a pelust, és próbálkozz egy hónap múlva hasonló módszerrel.

Természetes folyamat

Tekints a szobatisztaságra úgy, mint a fejlődés egy lépcsőfokára, és ne teljesítményként értékeld. Ahogyan az sem teljesítmény, hogy átalussza az éjszakát, főzeléket eszik, és jár. A szobatisztaság ráadásul hosszú folyamat az első bilis sikerektől kezdve a száraz éjszakákig, kistestvér születésekor, költözéskor, nyaraláskor előforduló visszaesős időszakokon át, a játékba belefeledkezős kisebb balesetekről nem is beszélve. Helyesebb tehát pontosan azt a szintet számon tartani, ahol éppen tart a kisgyerek, ahelyett, hogy azonnal a végleges eredményre törekednél. Fokozatosan lesz egyre megbízhatóbb, értelme és teste is fejlődik közben. A te szereped ebben annyi, hogy folyamatosan figyeled a fejlődését, és mindig csak a szükséges mértékben segítesz neki, hogy az igyekezet és a siker egyaránt az övé lehessen.

A szülőnek is fárasztó

Jól kell figyelned kisgyerekedre, hogy észrevedd a szobatisztaságra érettség jeleit, de ezután még fárasztóbb időszak jön. Itt az ideje, képes is rá a gyerkőc, csak még gyakorolni kell – átmenetileg csavard fel a szőnyeget, helyezd a bilit jól látható helyre, készíts elő padlótörlő kendőket. Naponta sokszor töröld fel a tócsát, cseréld szárazra a bugyit, valahányszor szükséges, vidd magaddal a bilit a játszótérre több váltás nadrággal együtt – ha valóban érett a gyerek rá, hamar véget ér ez a tanulási folyamat.Így segítheted a kisgyereket szobatisztává válni:

  • 12-15 hónapos korban: mutogassátok és nevezzétek meg a testrészeket, az intim területekre használjátok a családotokban szokásos szavakat.
  • 18 hónapos korától figyeld, száraz marad-e időnként a pelenkája, és mennyi ideig, kialakul-e valamilyen rendszeresség az emésztésében.
  • 22 hónapos kora táján séta közben mutasd meg néhányszor, hogyan végzik dolgukat a kutyák. Otthon is nyitva hagyhatod olykor a fürdőszobaajtót.
  • 24 hónapos kora táján tegyél egy pelenka nélküli kísérletet, hogy tapasztalatot szerezzen a testi folyamatairól.
  • Válts nadrágpelenkára, ezt a bugyihoz hasonlóan könnyen kezelheted az átmeneti időszakban.
  • Tartsd látható helyen a bilit, hogy önállóan is odasiethessen, de segíts neki a vetkőzésnél.
  • Először csak otthon tartsatok pelenkamentes órákat, a kisgyerek tudatos jelzései után sétáláskor se add rá a pelust, ám a bilit vigyétek magatokkal.

Megérett rá? Igen, ha…

  • akár két órán keresztül is száraz marad a pelenkája,
  • rendszeresen nagyjából ugyanabban az időben kakil,
  • ha néhány kísérlet után elindul a bili felé, és rá akar ülni,
  • képes uralni a záróizmait addig, amíg eléri a bilit,
  • megérti és végre is hajtja az egyszerűbb utasításokat,
  • ismeri testrészeit, felszólításra meg tudja mutatni őket,
  • néhány szóval, mutogatással jól megérteti magát, kommunikál.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin