Baba

Pár hét is számít!

Egy tanulmány szerint a 34. és 37. hét között világra jövő csecsemők több fejlődésbeli lemaradással néznek szembe, mint időre született társaik, és ez iskolai teljesítményüket is befolyásolhatja.
2011. Február 26.

Az eredmény ellentmond annak a közvélekedésnek, miszerint nincs látható hatással a csecsemőre, ha pár héttel korábban születik.

Bostoni kutatók 6300 időre született és 1200 késői koraszülött (a 34. és a 37. hét között született) csecsemő adatait elemezték. A vizsgálat azt mutatta, hogy 2 éves korban a késői koraszülöttek mentális készségek tekintetében 52 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek súlyos lemaradásokban, mint az időre születettek, és 43 százalékkal nagyobb valószínűséggel tapasztaltak enyhébb korlátozottságot. A motoros készségek terén a koraszülöttek 56 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek súlyos lemaradásokban, és 58 százalékkal nagyobb valószínűséggel tapasztaltak kisebb korlátozottságokat, mint az időre született társaiknál.

„Eddig ezeket a csecsemőket egyszerűen kisebb, időre született babáknak tekintették, nem pedig koraszülötteknek – nyilatkozta a Pediatrics folyóirat február 14-i számában publikált tanulmány szerzője, Dr. Melissa A. Woythaler, a Massachusettsi Általános Kórház újszülöttgyógyász szakorvosa. – Mostantól változtatnunk kell ezen a hozzáálláson.”

A kutatók megemlítenek néhány korlátot vizsgálatukkal kapcsolatban, így például a lehetséges újszülöttkori szövődményeket, valamint a kutatásban alkalmazott fejlődési teszt esetleges gyengeségeit. Az eredmények ettől függetlenül összhangban állnak a késői koraszülöttekről készült többi kutatással. Ezek azt mutatták, hogy az ilyen csecsemőknél magasabb a légzőszervi rendellenességek kockázata, illetve később gyengébben teljesítenek az iskolában, és gyakrabban van gond a magatartásukkal is.

Az eredeti cikk itt olvasható

Itt kereshetsz információkat a koraszülöttekről!

Kapcsolódó cikkek:

  • Ha túl korán jön a baba
  • A koraszülötteknél életmentő lehet az anyatej és az anya közelsége
  • Öröklődik a koraszülöttségre való hajlam?
  • Ez az étel segíti a koraszülöttek idegrendszerének fejlődését
  • Koraszülöttek életét mentheti meg a jó döntés
  • Korán jött apróságok
  • Forrás: Medipress