Baba

Okosabbak az anyatejjel táplált koraszülöttek?

Azok a koraszülött babák, akiket szoptatnak, magasabb IQ-val rendelkeznek, jobbak a motorikus képességeik és a memóriájuk. Legalábbis egy új kutatás szerint.
2016. Augusztus 03.

A tanulmány készítésekor száznyolcvan gyermeket vizsgáltak, újszülöttektől hét éves korukig. Az eredmények kimutatták, hogy azok a babák, aki több anyatejet kaptak a születésük utáni első 28 napban, hétéves korukra magasabb intelligenciahányadossal rendelkeztek, hamarabb és jobban fejlődött motorikus képességük és memóriájuk.

Mandy Brown Belfort, a kutatás vezetője, az egyik bostoni gyermekkórház munkatársa véleménye szerint azoknál a babáknál, akiknél a születésük utáni első huszonnyolc napban táplálékuk több mint ötven százalékát anyatej jelentette, kórházi tartózkodásuk alatt megnövekedett a szürkeállományuk térfogata (a nagyagy külső rétege – szerk.).

Okosabbak az anyatejjel táplált koraszülöttek?

A doktornő szerint az adataik alátámasztják a jelenlegi ajánlásokat, amiket a koraszülöttek anyatejes táplálására szabnak elő az amerikai hatóságok.

Ez nem csak az anyukáknak, hanem a kórházaknak is nagyon fontos, sőt a munkáltatók, a család és a barátok számára is mankót nyújthat ezekben az időszakokban, amikor mindenki támogatására szükség lehet.

(VIA)