Baba

OECD: alacsony a kisgyermekes nők foglalkoztatottsága

Bár jók a gazdasági mutatók, de számos területen változtatnia kellene a kormánynak: a szervezet szerint nincs minden rendben a felsőoktatásban, a beruházások területén és még mindig nagyon alacsony a kisgyermekes nők foglalkoztatottsága.
2016. Május 12.

Gazdasági mutatók, adók és beruházások

Szépek a gazdasági mutatók, de hogy fenn is maradjon a növekedés, ahhoz elég sok mindenen kellene változtatnia a kormánynak – így lehetne összefoglalni az OECD legújabb, Magyarországgal foglalkozó tanulmányát – adta hírül az Index.

A 130 oldalas tanulmány elismeri, hogy visszatért a növekedés Magyarországra, makrogazdasági mutatók is kezdenek a helyükre kerülni az államadósság csökkenésével és a megnövekedett exporttal. A dicséret mellett kritikai észrevételei is vannak az OECD-nek, szerintük a magyar kormány nem tesz eleget azért, hogy a növekedést megalapozó dolgok a jó irányba változzanak, sőt olykor még ront is a helyzeten.

Az OECD szerint pozitív ugyan az államadósság és a költségvetési hiány csökkenése, de ezt a folyamatot veszélyezteti például az, hogy az árampiacon szinte csak állami szereplők vannak. A magyar adórendszert is érte kritika: túlságosan nagy terhet ró a munkára, a fogyasztást terhelő adók helyett, az áfacsalás elleni harcot pedig keményebben kéne vinni.

A szabályozások gyorsan, kiszámíthatatlanul és átláthatatlanul változnak, ennek pedig az az eredménye, hogy bár növekednek a beruházások, de ezekért leginkább az uniós transzferek és a multik a felelősek, a magyar cégek, a KKV-k alig vesznek részt a beruházásokban.

Kisgyermekes nők és a munkaerőpiac

A tanulmány szerint még mindig nagyon alacsony a kisgyermekes nők foglalkoztatottsága, az anyaság még mindig kiszorítja a munkaerőpiacról a nőket. Az OECD országok közül Magyarországon a legsúlyosabb ez a probléma, a kisgyermekes anyáknak csak kicsit több mint 10 százaléka dolgozik, míg az OECD átlag majdnem 55 százalék.

OECD: alacsony a kisgyermekes nők foglalkoztatottsága

Ezt a bölcsődei férőhelyek bővítése mellett az apákra vonatkozó szabadság bevezetésével lehetne orvosolni, hogy ne csak az anyák maradhassanak otthon a gyerekeikkel.

Oktatás, munkanélküliek

Az OECD tanulmány kiemeli, hogy nincs elég felkészült dolgozó az országban: az oktatási és képzési rendszer nem tartott lépést a gazdaság fejlődésével, és nem veszi kellőképpen figyelembe, hogy milyen készségekre van szüksége egy modern munkáltatónak. Emiatt pedig az alacsonyabban képzettek foglalkoztatása igen alacsony.Az emberek nincsenek fölkészítve arra, hogy az iskola befejezése után is tanuljanak és alkalmazkodni tudjanak a változásokhoz. Közmunka helyett a munkanélküliek képzésére kellene koncentrálni.

A felsőoktatással sincs minden rendben az OECD szerint, mert az igaz, hogy az elmúlt években nőtt a beiratkozók száma, de a diplomát megszerzők aránya még mindig elég alacsony. A tanulmány szerint a kormánynak növelnie kellene a felsőoktatás finanszírozását, és ösztönöznie az felsőoktatási intézmények és a magánvállalatok közötti partnerségeket, hogy több friss diplomás találjon megfelelő állást.

forrás: Index)

Kapcsolódó cikkeink:

  • Visszatérés a munkába: legfontosabb tudnivalók
  • A folyamatos munka bűntudatba kergeti az anyákat
  • Gyermekvállaló munkavállalók
  • Prezentáció vagy pelenka?
  • Anyaság vagy karrier?