Baba

Nyolc óra nyugodt alvás segít a teherbeesésben

A késő esti, illetve a mesterséges fény kárt tehet a női termékenységben - derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a sötétség lehet a fogantatás sikerének kulcsa.
2014. Július 23.

Az összefüggés magyarázata, hogy a petesejteket védő melatonin hormon ilyen körülmények között termelődik.

“Mindig, amikor éjjel felkapcsoljuk a villanyt, csökken a melatonintermelés” – magyarázta Russel Reiter, a Texasi Egyetem professzora a LiveScience portálnak. A szakember éppen ezért minden, családalapítást tervező nőnek nyolcórányi zavartalan pihenést javasol. A maximális melatonintermeléshez érdemes lekapcsolni a lámpát, és elkerülni az elektronikai eszközök által kibocsátott egyéb fényt is.

“Az éjszakai lámpa fénye inkább vörös vagy sárga legyen, ne pedig fehér vagy kék, mivel ez a két árnyalat összezavarhatja a test belső óráját” – fogalmazott a professzor.

A Fertility and Sterility című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban az olvasható, hogy a melatonin megvédi a petesejteket a szabad gyököktől, tehát a szervezetben termelődő, oxidatív hatású molekuláktól.

“A sötétség és a fény ciklusának hasonlónak kell lennie egyik napról a másikra, különben összezavarodik a női biológiai óra” – jelentette ki a szakértő, s hozzátette, a várandós kismamáknak is érdemes megfogadniuk az ezzel kapcsolatos tanácsokat. A fénynek való kitettség ugyanis visszaszoríthatja a magzat agyának melatoninszintjét, aminek káros következményei lehetnek a későbbiekben.

“Állatkísérletek igazolják, hogy az anyák fény-sötétség ciklusának zavarai magatartási problémákat okozhatnak majd az újszülötteknél. Feltételezések szerint ennek akár a figyelemhiányos hiperaktivitás zavarhoz vagy az autizmus spektrumzavarhoz is köze lehet” – fejtegette Dr. Reiter.