Baba

Nincs időd? Akkor ez az edzésmód való neked

Jó hír azoknak, akik állandó időhiányban szenvednek, de sportolni szeretnének.
2017. Január 18.

Nincs időd? Akkor ez az edzésmód való neked

Jó hír a folyton időhiányban szenvedő, de mégis sportolni vágyó embereknek: a Stirling University legutóbbi felmérése szerint az úgynevezett “magas intenzitású intervallum tréninget (HIIT)” végző emberek testedzése eredményesebbnek tűnik, ha a gyakorlatokat kevesebbszer ismétlik meg.

A Scotland’s University for Sporting Excellence kutatócsoportja felülvizsgálta egy speciális edzéstípus, a HIIT vagy szupramaiximálisnak is nevezett edzésmódszer szervezetünkre gyakorolt hatását. Ebben az edzésformában magas intenzitású szakaszok váltakoznak alacsony intenzitású szakaszokkal. Az időintervallumok hossza a kitűzött céloktól és természetesen az egyén edzettségi szintjétől függően változik, de általánosságban jellemző, hogy a keményebb szakaszok a hosszabbak.

Vizsgálatuk során a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a szupramaximális edzéstípusnál végrehajtott magas intenzitású, rövid futási ciklusokat kevesebb ismétléssel, biciklin végrehajtva hatékonyabban növelhető az állóképesség.

” Az időhiány az egyik legfontosabb és leggyakoribb indok, mely az embereket a rendszeres sportolástól távol tartja. Egy rövidebb ideig tartó, de magasabb intenzitású testedzés végzése, mely egészségre gyakorolt hatása legalább olyan effektívnek tűnik, mint az időigényesebb testmozgás, talán orvosolhatja ezt a problémát.” – nyilatkozta Dr. Niels Vollaard, az egyetem Sport- és egészségtudományi Tanszékének előadója.

“Ez az első olyan alkalom, hogy bizonyítani tudtuk a magasabb intenzitáson végrehajtott, kevesebb ismétlésből álló testedzés tényleges effektivitását. Kutatócsoportunk jelenleg is azon dolgozik, hogy ezt az eredményt fizikai mechanizmusának megismerésével is alá tudjuk támasztani. Ahhoz ugyanis, hogy minél több embert aktívabb, egészségesebb életmódra tudjunk sarkallni, pontosabban meg kell határoznunk az edzésterv optimális időtartamát, mellyel a lehető legrövidebb idő alatt a legeffektívebb eredmény elérésére lehetünk képesek.”- tette még hozzá Dr. Vollaard.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress