Baba

Nem kell fizetni az anyakönyvi kivonatért

Kedden a parlament elfogadta, hogy március 1-jétől több esetben sem kell illetéket fizetni.
2017. Február 21.

Nem kell illetéket fizetni március 1-jétől például az anyakönyvi kivonat, a 18 éven aluliaknak az általános tételű közigazgatási eljárások, és a családi név korrekciójára irányuló eljárásakor sem.

A családi otthonteremtési támogatás igényléséhez kapcsolódó ügyintézés megkönnyítése miatt nem kell fizetni a jogviszonyt igazoló egészségbiztosítási pénztári hatósági bizonyítvány kiállításáért.

A kormány korábbi közlése szerint az újabb bürokráciacsökkentő intézkedés a lakosságnak 400 milliós, míg a vállalkozásoknak további 1,2-1,3 milliárd forintos megtakarítást jelent.

Az anyakönyvi kivonat illetéke jelenleg 2000 Ft, a parlament döntése értelmében március 1-jétől már ingyenes lesz.

Anyakönyvi kivonat szóban vagy írásban, személyesen vagy törvényes képviselő által, vagy meghatalmazott útján kérhető.

Személyes kivonat kérés esetén a kérelmező személyazonosság igazolására alkalmas érvényes okmány szükséges, amennyiben nem saját részre történik az igénylés, úgy közölni és szükség esetén igazolni kell, hogy milyen rokoni vagy jogi kapcsolat áll fenn a kérelmező és az anyakönyvi bejegyzésben szereplő személy között.

A kivonat átvételéhez az átvevő érvényes személyazonosság igazolására alkalmas okmánya szükséges, továbbá szükség esetén meghatalmazás (közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt eredeti meghatalmazás).

Anyakönyvi okirat kiállítására az az anyakönyvvezető illetékes, akinél az anyakönyvi okirat kiállítását kérték. A kérelem benyújtható személyesen, postai úton, elektronikus úton illetve kormányablakban is benyújtható.

Az anyakönyvvezető az anyakönyvi okiratot az igény beérkezésétől számított 8 napon belül kiállítja, és az érdekeltnek elküldi. Anyakönyvi kivonatot és hatósági bizonyítványt az ügyfél részére postai kézbesítéskor hivatalos iratként küldeményként kell kézbesíteni.

Újszülött esetében az anyakönyvi kivonat az első hivatalos okmány, amelyhez a szükséges dokumentumokat már a kórházban elkérik az anyától. A babára vonatkozó adatokat kell megadni, és az anya személyigazolványát és lakcímkártyáját is kérik, továbbá házassági anyakönyvi kivonatot. Utóbbi hiányában,tehát abban az esetben, ha a szülők nem házasok, apasági nyilatkozatot kérnek. Ezt követően az újszülött anyakönyvi kivonatát a szülő által megadott lakcímre, postai úton fogják megküldeni.

Kapcsolódó cikkeink:

Hivatalos ügyek – Segítünk elintézni

CSOK – Családi otthonteremtési kedvezmény

Forrás: MTI/babaszoba.hu