Baba

Nem akar szopizni a kisbabád? Lehet, hogy szopisztrájk van

A kisbabák messze földről híresek arról, hogy azt tesznek, amit akarnak, még ha az homlokegyenest ellent is mond azzal, amit mi teszünk értünk, ráadásul az ő érdekükben, sőt néha egyenesen az életben maradásukért.
2016. November 11.

De előfordul, hogy ők bizony nem akarnak babaülésbe ülni ha autóval kell menni valahová, nem akarnak aludni, sőt néha még szopizni sem.

De mi is a szopisztrájk egészen pontosan? Ez már az elválasztás jele lenne, vagy egyszerűen csak dacol a picúr egész nap? Még ha a maga módján mókás is elképzelni, hogy a babánk a maga bébi-módján tudtunkra adja, hogy ő már bizony felnőtt és köszöni szépen, többet nem szeretne szopizni, de a valóságban ez elég frusztráló.

A Baby Center munkatársai meghatározták a szopi-sztrájk fogalmát, ami azoknál a csecsemőknél jelenti a szoptatás visszautasítását, akik még nincsenek elválasztva. A sztrájk a semmiből jöhet, akár úgy is, hogy előtte egy pár órával gond nélkül szopizott a baba. És még ha egy páran vitára is kelnének, hogy ilyenkor semmi dolgunk, csak várni, amíg éhes lesz, nem biztos, hogy mindig ez a legjobb taktika, a szopási sztrájknak ugyanis oka van.

A Nemzetközi La Leche Liga tapasztalatai szerint a dolog hátterében akár olyan egyszerű tényező is állhat, mint például deónk, vagy tusfürdőnk megváltoztatása, amitől más illatunk lesz. De meghúzódhat a sztrájk mögött a picink betegsége, vagy valamilyen fájdalma, fülgyulladása, fogzása, és az is előfordulhat, hogy szoptatási testhelyzetben a babának valami fájdalmat okoz, de akár a szoptató anyuka stresszessége, vagy szoptatás közbeni kiabálása is hozzájárulhat.

Jó hír azonban, hogy általában a sztrájk rendszerint 2-4 napig tart, bár előfordulhat, hogy ennél tovább is elhúzódik. Ha kellően türelmesek vagyunk azonban, előbb-utóbb rávehetjük babánkat, hogy újra szopjon.

Hogyan szoktassuk vissza a kisbabát?

A türelem és kitartás mellett a legfontosabb talán, hogy a szoptatási kísérleteknek a lehető legkellemesebbnek kell lenniük. Nancy Mohrbacher tanácsai szerint a következő praktikák már számos anyának segítettek túljutni a szopási sztrájkon.

  • Próbáld meg akkor megszoptatni a babát, mikor alszik, vagy nagyon álmos, tehát éjszaka vagy napközbeni szunyókáláskor. Gyakran előfordul, hogy a baba ébren elutasítja a szopást, de ha elálmosodik, elfogadja az anyamellet.
  • Próbálj ki más szoptatási testhelyzetet.
  • Próbálj szoptatni mozgás közben. Vannak olyan kisbabák, akik szívesebben szopnak akkor, ha ringatják őket vagy sétálnak velük.
  • Olyan környezetben szoptass, ahol nem vonja el semmi a baba figyelmét. Sok kisbabának – különösen a három hónapnál idősebbeknek – nagyon könnyű elvonni a figyelmét. Kapcsold ki a tévét, rádiót, és szoptass csöndes, elsötétített szobában.
  • Foglalkozz sokat a babával, és ügyelj arra, hogy a kicsi bőre sokszor érintkezzen a tiéddel. A sok figyelem és bensőséges érintés az anyát és a babát egyaránt megnyugtatja.
  • Ha megoldható, vetkőzzön le derékig, mikor odakínálja a mellét, és a kisbabán is csak egy pelenka legyen. Ha a szobában nincs elég meleg, takaróval vagy lepedővel takarja be mindkettőjüket.
  • Két szoptatási kísérlet között érdemes hordozókendőbe tenni a babát, hogy mindig közel legyen az Ön testéhez. Egy közös, meleg fürdő is nyugtató hatású lehet. Nagymértékben erősíti a közelséget, ha az anya együtt alszik a kicsivel, ráadásul ez alkalmat ad arra, hogy megszoptassa a babát, míg az alszik.

Szoptatással kapcsolatos cikkeink:

Forrás: Romper és La Leche Liga