Baba

Mit és hogyan érdemes lefagyasztani?

A gyerekek válogatnak, te pedig nem győzöl két-, sőt háromfelé főzni, a kész (bébi)ételt meg kerülöd, ha teheted? Nem kell mindig megszakadnod, gondolkodj előre! Tippek a fagyasztáshoz.
2015. Szeptember 23.

Használd többet a fagyasztót!

1. Vesd be a jégkockatartót!

Már a hozzátáplálás alatt megkönnyítheted a dolgod azzal, ha előre elkészíted a babaételt, majd a fagyasztóra bízod, hogy megőrizze ínséges időkre. A húsból adandó miniadagokat például egy sószegény húslevesfőzéssel letudhatod, a benne főtt husit leturmixolva, jégkockatartóban fagyasztva később adagonként tudod elővenni és hozzákeverni az aktuális menühöz. Akár a jégkockatartóban is maradhat, vagy az is működik, hogy kifagyás után zacskóba öntöd át őket, így is egyenként kezelhetők lesznek.Ugyanezt megteheted a kedvenc tésztaszósszal, és legközelebb csak a tésztafőzés marad, mert a kockányi mennyiségek gyorsan kimentenek, ha hirtelen kell varázsolnod.

2. Csak azt fagyaszd, amit érdemes

Ha friss, jó minőségű zöldséghez-gyümölcshöz jutsz, abból is spájzolhatsz: megtisztítva, felaprítva mehet a fagyasztóba, illetve készen – párolva, főzve, passzírozva is.Van, amit azonban nem érdemes lefagyasztani, mert vagy az állagából veszít, vagy az íze változik: ilyen például a répa, vagy a gyökérfélék általában, aminek az állaga sérül erősen kiengedés után. Szintén nem javasolt a görögdinnye, a szőlő, a mandarin, s a narancs fagyasztása sem. (Összeturmixolva, vagy magában a leve viszont már fagyasztható.) Salátákat, főtt tojást szintén ne tegyünk a mínuszokba. A krumplit sem érdemes fagyasztani, mert jellegzetes édes íz keletkezik felengedés után.

3. Blansírozz és párolj!

A zöldborsót, babféléket, kelkáposztát, karfiolt, karalábét (stb.) – hogy roppanósak maradjanak -, érdemes fagyasztás előtt blansírozni: ehhez forralj vizet, pár percig forrald benne a zöldséget, majd rakd rögtön hideg vízbe.A spenótnál, sóskánál (és általában a leveles zöldségeknél) vesd be a párolás technikáját – némi zsiradékon kicsit (nem teljesen!) párold meg a zöldséget. Kihűlés után mehet a fagyasztóba.

4. Magozd ki! Gyaluld le!

Ha olyan gyümölcsöt fagyasztasz, amiben van mag (pl. meggy), akkor feltétlenül frissen magozd ki, mert ha kienged, akkor sokkal kevésbé válik le a magról a gyümölcs húsa. Ilyenkor is meg lehet szabadítani magtól a gyümölcsöt, de számíts rá, hogy teljesen széttrancsírozod a művelet végére.A zöldségeket is olyan állapotban érdemes lefagyasztani, ahogy szükségünk lesz rá: például a tököt mindenképp gyaluld le, és úgy pakold el.

5. Kész étel is mehet a fagyóba

A felesleges friss ételeket ugyancsak okos döntés adagonként eltenni, mert a húst, illetve tojást tartalmazó bébiételeket egy napig, a csak zöldséget, gyümölcsöt tartalmazót három napig lehet a hűtőben tárolni, míg fagyasztva akár másfél-két hónapig is.

6. Mindig címkézz fel mindent!

Mivel a végtelenségig nem lehet fagyasztani a dolgokat, érdemes címkével ellátni a zacskókat, jégkockatartókat, dobozokat. Így láthatod, hogy mióta árválkodik a fagyóban az étel, másfelől megkönnyíti a beazonosítást is (feltéve, ha ráírod a fagyasztási dátumon túl a nevét is az élelmiszernek).Pár élelmiszer típus fagyaszthatósági ideje:

– zöldség: 8-10 hónap

– gyümölcs: 10-12 hónap

– sertéshús: 4-6 hónap (darálva 4 hónap)

– baromfihús: 8-10 hónap

– hal: 3 hónap

– készételek: 3 hónap

7. Amit egyszer kiolvasztottál, azt visszafagyasztani tilos!

Az ételbe kerülő baktériumok elszaporodása és az íz, minőség megváltozása miatt sem érdemes kiengedett ételeket visszafagyasztani.

8. Tisztítsd meg!

Mindig mosd meg alaposan a zöldségeket, gyümölcsöket, mielőtt lefagyasztod, mivel kiengedés után ezt már nem lehet elvégezni. Különösen azért, mert számos gyümölcsöt, zöldséget már fagyos állapotában felhasználhatsz – főzhetsz, süthetsz, párolhatsz.Ezt is érdemes elolvasni:

Forrás: Kismama - Babaszoba.hu