Baba

Minimál húsvét, tojásfújás, vagy amit akartok

Egy kiadós wellness? Vagy rokonlátogatás? Esetleg otthoni tojásfestés, kirándulás? A hagyományok és az új szokások a legtöbb családban ma már vegyesen vannak jelen.
2015. Március 24.

A szülők igazodnak a családok korábbi szokásaihoz, de általában a gyerekek és a saját igényeik szerint alakítják azokat. Hogyan ünnepelhetjük a húsvétot?

Családja válogatja, hogy kinél hogyan telik a húsvét napja, ami az előtte lévő szombattal már hosszú hétvégeként számos programra, utazásra ad lehetőséget. Sok múlhat persze az időjáráson is, de áprilisban már lehet számolni idehaza és külföldön is némi tavasszal. Mindenki számára mást jelent az ünnep: van, aki a vallási hagyományokat is ápolja, más beéri egy kis tojásfestéssel és persze vannak olyanok is, akik szívesen elutaznak ilyenkor.

1. Klasszikusan sonkával, locsolkodással

A legtöbb családban sonkát, tojást főznek, vagy éppen bárány kerül az asztalra és a húsvéti kalács sem marad ki az ünnepi menüből. Ilyenkor a hétvége sok főzéssel, torma-reszeléssel, tojásfestéssel és nagy evésekkel zajlik, amibe beleférhet egy jó kirándulás, társasozás és persze a húsvét hétfőn esedékes délelőtti locsolkodás is. A rokonok és barátok meglátogatása, egy közös ebéd és néhány nagy beszélgetés.

2. Húsvétkor wellness-be

Egyre többen választanak az ünnepek idejére utazást. Nagyon népszerűek ilyenkor a wellness szállodák, amik nem ritkán külön húsvéti csomagokat, családi hétvégéket, programokat is kínálnak. Kicsi kimozdulhatnak a szülők is, a fürdőt, a kirándulást pedig kivétel nélkül minden gyerek élvezi. Ha kicsi gyerekkel vagyunk, választhatunk bababarát szállodát is, ahol minden arra van berendezve, hogy megkönnyítsék a kicsivel érkező szülők életét, és az egész család számára önfeledt legyen az a pár nap kikapcsolódás. Itt nem kell a főzéssel sem bajlódni, hiszen többnyire az alkalomhoz illő menüből válogathatunk.

3. Vidékien, állatok között, természet közelben

Az sem ritka, hogy vidékre, hangulatos falvakba utaznak húsvétkor a családok. Itt lehetőség van arra, hogy főzzenek maguknak, a család szája íze szerint készüljön el a húsvéti menü, ugyanakkor a környező települések hagyományaival, népszokásaival is meg lehet ismerkedni, ismertetni a gyerekeket.

Kirándulni, túrázni is lehet vagy éppen helyi barátságokat kötni a településükre büszke vendéglátókkal. A húsvét alkalmából szinte mindenütt készülnek gyerekprogramokkal, tojásfestéssel, kalácssütéssel, vásárokkal, koncertekkel, így a családi hagyományok megtartása mellett lehetőség van kimozdulni a hosszú hétvégén is.

4. Minimál húsvét

Vannak persze olyan családok is, ahol kevés időt szánnak a hagyományok ápolására, készen veszik a színes tojást vagy beérik egy hazafelé vásárolt kindertojással is. Ha nem akarunk sok időt szánni az előkészületekre, mert nem szoktunk vagy nincs rá idő, esetleg a gyereknek nincs hozzá kedve, akkor is találunk városszerte olyan programokat, ahol ehetünk egy finomat, lehet nyulat simogatni (az állatkertek évről-évre szerveznek ilyet húsvét idejére) vagy éppen megtanítják a kisebbeket, nagyobbakat tojás fújni.

Kapcsolódó cikkeink:

Inspiráció: kreatív húsvéti ajtódíszek

Húsvét a babával

Nyúlon innen, határon túl: így ünnepelnek húsvétkor külföldön

Szabd a gyerekre a húsvétot!