Baba

Minél jobban keressük, annál többet találunk!

Igaz, közel sem olyan veszélyes, mint a középkorban egész országrészeket elnéptelenítő pestisbolha, azért egyáltalán nem szeretjük. Még gondolni sem jó arra a napra, amikor valamelyik gyerekünk fején felfedeztük az apró vérszívókat.
2012. Április 02.

A fejtetvesség előfordulása évről évre visszatérő jelenség a gyermek-közösségekben, ezért az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a 2011/2012-es tanévre vonatkozóan országos cselekvési tervet dolgozott ki a helyzet javítása érdekében. A program részeként rajzpályázatot is hirdettek gyermekeknek.

A rajzpályázat első helyzettje az alsó tagozatos iskolások közt:

Horváth Marietta 3.d osztálySKÁID Kodály Zoltán Tagiskola Salgótarján

Az elmúlt fél év tapasztalatai azt bizonyítják, hogy a fejtetvességgel kapcsolatos felvilágosító munka, és a gyermekközösségekben végzett nagyszámú szűrés eredményesnek mondható.A 2011. szeptember – 2012. február között eltelt időszakban Nógrád megyében valamennyi általános iskolában és óvodában többször (átlagban háromszor) megtörtént a gyermekek fejtetvességi szűrése a védőnők közreműködésével.

Az iskolában több a tetves gyerek

Az óvodákban megvizsgált 18.198 óvodás közül a fejtetves gyermekek száma 254 fő volt, a fejtetvesség mértéke 1,4 százalékos, ami az előző évi megyei adatokhoz képest (1,5 százalék) kismértékű javulást jelez, de az országos átlagot meghaladta (1,3 százalék).

Az általános iskolákban, az ellenőrzött 44.733 gyermekből 927 tanulón találtak fejtetűt. A fejtetvesség mértéke az általános iskolákban 2,1 százalékos volt, ami az előző évi 1,6 százalékos arányt jóval túllépte. Ez nem a kampány eredménytelenségét mutatja, sőt ellenkezőleg. Hosszú évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az előírt évente háromszori szűréssel csak a jéghegy csúcsát sikerül felfedeznünk. Bizonyítják ezt az idei kampány eredményei, azaz minél jobban keressük, annál többet találunk. Idén februárig 48 százalékkal több gyereket vizsgáltak meg a védőnők, mint tavaly azonos időszakban. A nagyobb számú ellenőrzés hatására a felderített esetek száma és ezzel egyidejűleg a kezelt gyerekek száma is emelkedett a megyében.

Minél jobban keressük, annál többet találunk!

Beszéljünk róla!

A kampány fő célja a lakosság széleskörű felvilágosítása, a tévhitek eloszlatása, illetve a figyelem felkeltése, és ezzel egyidejűleg annak elérése, hogy a folyamatosan tetves gyerekek megfelelő kezelést kapjanak.. A védőnők az eltelt időszakban 1074 iskolai osztályban, illetve óvodai csoportban tartottak egészségnevelő előadást a fejtetvességgel kapcsolatban, összesen 14938 résztvevőnek (szülőknek, pedagógusoknak, gyermekeknek). Tapasztalataink szerint a felvilágosító előadások, tájékoztató szóróanyagok és médiakampány hatására a szülők a fejtetvesnek talált gyermekek otthoni kezelésére, illetve a megelőzésre nagyobb gondot fordítanak, ezáltal kevesebb a kezeletlen a fejtetvességet folyamatosan terjesztő gyermek.

Rajzold le!

A kampány egyik újabb állomása volt a gyermekek részére meghirdetett rajzpályázat, ami szintén a figyelem ébrentartását célozta meg. A beérkezett rajzok azt bizonyítják, hogy a gyermekek ismeretei is bővültek a fejtetvességgel kapcsolatban. Egyre inkább érvényesül a kampány szlogenje: „Ne szégyelld, kezeld!” A rajzpályázatra mindösszesen 231 darab, különböző technikával készült alkotás érkezett, a megye számos oktatási intézményéből. (pl.: Szurdokpüspöki Általános Iskola, Ságújfalui Általános iskola, Manóvár óvoda Galgaguta, Általános Iskola Jobbágyi, Aranyalma óvoda Romhány stb.) A pályamunkákat a Földi Péter Kossuth- és Príma Primissima díjas festőművész által vezetett szakmai zsűri értékelte. A zsűri további tagjai Tomkáné Balázs Mária amatőr festőművész és Molnár Péter szobrászművész voltak.

Minél jobban keressük, annál többet találunk!

Az egyik különdíjas alkotás: Szomora Melissza (14 éves)

Bátonyterenye Kistérségi Általános Iskola, Kossuth Lajos Tagintézménye

A zsűri az alkotásokat a kidolgozottság szintje, a téma egyedi feldolgozása alapján, az életkori sajátosságokat figyelembe véve értékelte. Kiválasztották a három nevezési kategória első három legjobban sikerült alkotását, valamint 48 rajzot, amit kiállításra érdemesnek ítéltek. A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a zsűri által kiválasztott kilenc alkotás mellett még három pályamunkát szakmai szempontok, ötletesség alapján különdíjjal jutalmazott.

Forrás: ÁNTSZ OTH Kommunikációs Főosztály