Baba

Miért fáj a fejed?

Minden tizedik ember rendszeresen küzd fejfájással. Ez nem csupán átmeneti kellemetlenség, hiszen erősen befolyásolja az egész család hangulatát, a munkahelyi teljesítményt, a koncentrációs képességet.
2011. Március 13.

A fejfájás kezelésével kapcsolatban sokáig uralkodott az a nézet, hogy különböző szervi elváltozásokat kerestek, így belgyógyászati, teljes neurológiai kivizsgálást, sőt CT és MRI vizsgálatot írtak elő. Gyakran a beteg részletes kikérdezése helyett nagyszámú indokolatlan vizsgálatra került sor, amelyek végére a páciensek jellemzően el sem jutnak, mert feladják. A személyre szabott diagnosztika, majd terápia korábban fel sem merült. Az esetek többségében azonban az összes negatív lelet ellenére is fájt a páciens feje, ezért fordult a tudományos érdeklődés az új lehetőségek felkutatása felé.

Az új megközelítés gyökeres változást jelent – mondja Dr. Bodnár Eszter, a Rózsakert Medical Center belgyógyász szakorvosa. – Túlmutat azon, hogy csupán a fájdalomra koncentráljunk, és szélesebb perspektívába helyezi a problémát. A diagnosztika és terápia alapja a páciens részletes és pontos kikérdezése, amelynek a fejfájás leírásán túl ki kell terjednie a kórelőzményekre, az esetleges fennálló betegségekre, életmódra, stresszfaktorok kiszűrésére, munkahelyi körülményekre, táplálkozási, alvási, sportolási szokásokra, valamint a gyógyszerszedési szokásokra.

A fejfájás esetében gyakran pszichés okok is dominálnak, így a páciens és orvosa közötti bizalom a kórkép és terápiás lehetőségek felállításának lényeges eleme. Összességében elmondható, hogy a fejfájást közel 200 különböző dolog okozhatja, egy embernél egyszerre akár három-négy tényező is állhat a háttérben. Ha csak a fájdalomra koncentrálunk, nem leszünk sikeresek abban, hogy hosszú távú megoldást kínáljunk a pácienseinknek.

A fejfájások alapvetően kategorizálhatóak, lehet migrén típusú, tenziós vagy a rendkívül súlyos cluster fejfájás, amiről kevesen tudják, hogy a legerősebb fájdalom, amit ember érezhet. De ezen kategóriákon belül minden fejfájás egyedi, amely speciális diagnosztikai és kezelési módot igényel.

A részletes kikérdezés alapján lehet látni, hogy milyen kezelési terápiára és életmódbeli változásra van szüksége a páciensnek. Ez után határozható meg, hogy milyen személyre szabott terápiára van szükség. A megelőzés és rohamkezelés ma már jól beállított, hatékony gyógyszerekkel megoldható, de a terápiának karöltve kell járnia az életmódbeli változásokkal.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Sokat fáj a fejed?
  • Fáj a fejem!
  • Fejfájás
  • Rózsakert Medical Center