Baba

Meghalt Dévény Anna

Életének 81. évében elhunyt hétfőn Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedző, a mozgásrehabilitációs Dévény-módszer kidolgozója - jelentette be a Dévény Anna Alapítvány.
2017. Június 26.

Dévény Anna 1957-ben diplomázott a Testnevelési Főiskolán, majd a neurológiai klinikán dolgozott gyógytornászként, közben művészi tornát tanított. Ő dolgozta ki a Dévény speciális manuális technika (SMT) – gimnasztika módszert (DSGM), amellyel a mozgássérült gyermekeknél és felnőtteknél is kimagasló eredményeket értek el. 1996 óta speciális tréningeket tartott a Magyar Nemzeti Balett művészeinek is.

Tevékenységéért 2003-ban Batthyány-Strattmann László-díjat, 2010-ben Prima Primissima Díjat kapott. 2014-ben a Magyar Édemrend középkereszt (polgári tagozat) kitüntetését vehette át. 2017-ben a Dévény-módszer kiérdemelte a Magyar Örökség Díjat.

Rengeteg kisgyereken, babán segített módszerével

Dévény Annának sikerült kidolgoznia egy olyan különleges módszert, amellyel teljes gyógyulást lehetett elérni olyan kórképeknél, amelyeknél azelőtt elképzelhetetlen volt az ilyen mértékű állapot javulás. 100 mozgássérüléses esetből 80 gyógyítható hála ennek a módszernek. Nagyon fontos, hogy az úgynevezett SMT-t (speciális manuális technikát) minél korábban bevessék a gyógyulás érdekében, lehetőleg már az inkubátorban kezdjék el alkalmazni. A Dévény-módszer lehetőséget ad arra, hogy a szakemberek a szülési sérülések okozta károk nagy részét helyrehozzák, mindössze 20 százalékra tehető azon esetek száma, amikor olyan mértékű a szürke állomány pusztulás, hogy nem nyújt megoldást az SMT sem.

Még többet tudhatsz meg a módszerről a deveny.hu weboldalon.

Forrás: MTI/babaszoba.hu