Baba

Még szoptatok, és itt a klimax!

Sokféle tényező befolyásolja testünk működését, de nem mindig úgy, ahogy elképzeljük, és nem is feltétlenül úgy, ahogy logikusnak tűnne. Szakértőnk segít értelmezni a tüneteket!
2012. November 02.

43 éves vagyok, és még esténként meg ébredéskor szoptatom a legkisebb, kétéves gyerekemet. Ő igazi meglepetésbabaként érkezett két fiunk és egy nagylányunk mellé. Nagyon boldoggá tett és tesz most is ez a későinek számító anyaság, sokáig úgy éreztem, mintha szó szerint megfiatalodtam volna a várandósságtól, a kicsi babámtól. Annál nagyobb megdöbbenéssel töltenek el a mostanában tapasztalható tüneteim, mert pont arra emlékeztetnek, amit édesanyám ötvenen felül mesélt a változókora kezdetéről.

Nemcsak hogy nem menstruálok már majdnem három éve, hanem minden reggel átizzadt hálóingben ébredek, és néha napközben is elönt a forróság. A nagyobb gyerekek szoptatása közben mindig megjött a menstruációm hat hónapos korukban. Szinte mindennap felébredek hajnalban, pedig nemrég még azon sopánkodtam, hogy nem tudok aludni a gyakori éjszakai szoptatástól. Most már alhatnék, de nem tudok. Lehetséges volna, hogy nálam ilyen korán jelentkezik a klimax?

S. Eszter, e-mail

Azt javaslom, írja össze a megfigyeléseit, panaszait, kérdéseit, és ezekkel forduljon feltétlenül a nőgyógyászához. A tapasztalt tüneteknek ugyanis elég szerteágazó okai lehetnek. Az első lépés valószínűleg egy hormonvizsgálat lesz, amelynek az eredménye egyértelmű választ ad arra a kérdésre, hogy ez már a változókor-e. Az is lehetséges, hogy csupán átmeneti hormonális egyensúlyzavarról van szó, amit akár súlyos stressz is okozhat, és egyszerű gyógyszeres segítséggel rendezhető.

Ha a hormonszintek rendben vannak, akkor egyszerűen csak a szoptatás miatt elhúzódó nyugalmi állapotról lehet szó. Előfordulhat az is, hogy a prolaktin hormon kórosan magas szintje miatt nem menstruál, ennek azonban nincs köze a klimaxhoz. A kivizsgálás során az orvos mindenesetre felméri az ön szervezetének állapotát emlővizsgálattal, ultrahanggal, csontsűrűségméréssel, vérképpel. Ha az derülne ki, hogy a változókor vette kezdetét önnél, akkor nagy valószínűséggel hormonpótlást fog javasolni, különösen akkor, ha úgy tűnik, az ön családjában öröklődhet a csontritkulásra való hajlam – mondja dr. Boros Judit szülész-nőgyógyász.