Baba

Kell, hogy fájjon a szoptatás? Nem!

Tippek, hogy megelőzd a sebesedést és a fájdalmat.
2016. Augusztus 17.

Szoptatás fájdalommentesen

Csodálatos dolog szoptatni a gyermeket, de az édesanyák gyakran tapasztalnak fájdalmat, sebesedést a mellbimbójukon. A legtöbben úgy vannak vele, hogy ez természetes és ezzel jár, azonban ennek nem kell feltétlenül így lennie. A fájdalom ugyanis annak a jele, hogy valami nincs rendben.

Íme néhány ötlet a fájdalom megelőzésére.

A gravitáció segít

Bár az újszülötteknél a szopás képessége veleszületett, van, akinek nehezen megy elsajátítani ezt a technikát. Akadnak babák, akiknél már a minimális segítségnyújtás is hasznos lehet. Próbáld ki, hogy félig fekvő helyzetben magadra teszed a babát (persze a karjaiddal tartsd, le ne csússzon), és tedd a pici fejét a melledre. A baba innen már fog tudni tájékozódni, és megszokja, hol kell keresni az anyatej forrását.

Vedd fel a megfelelő pozíciót

Egyes babák nehezebben fordulnak rá az édesanyjuk mellére, mint mások, ezért nekünk kell úgy helyezkedni és fordítani a babát, hogy tökéletesen ráálljon a szája a mellbimbóra. Ha ülve szoptatsz, ellenőrizd, a baba megfelelő közelségben van-e, a hasa a hasadnál van-e, és a karoddal támaszt meg a vállát. A mellbimbód legyen az orra felé, így ha a baba nagyra nyitja a száját, akkor kellően mélyen rá tud cuppanni, és így mindkettőtöknek élmény lesz a szoptatás.

Ujjat a szájba

Ha túlságosan rátapadna a cicire és ez fájdalmat okoz, dugd be az egyik ujjadat a picit szájába, hogy lejöjjön róla, majd kezd elölről. A babának viszont ez picit zavaró lehet, mert amint elkezdeni szopizni, már le is emeled a ciciről. Egyesek olyannyira frusztrálódnak ettől, hogy teljesen abbahagyják a szopizást, vagy elkezdik cibálni a cicit. A legszerencsésebb, ha a megfelelő pozíciót sikerül felvenni mind neked, mind a picinek.

Figyeld az éhség korai jeleit

A kisebesedett mellbimbóval nem kellemes a szoptatás, így természetes, hogy megpróbálod az etetések közötti pihenőt elnyújtani. Ugyanakkor ha nagyon éhes lesz a pici, türelmetlenebbé és akár erőszakosabbá is válik, és ilyenkor ismét képes, akár nagyobb fájdalmat is okozni. Bölcsebb egy nagyot nyelni és tűrni.

Nem minden fájdalom okozója a kisebesedett mellbimbó

Habár az esetek döntő többségében igen, előfordulhat, hogy a fájdalmat szájpenész, bakteriális fertőzés, gyulladás, légbuborék, vagy Raynaud-szindróma okozza. (ez egy keringészavar, aminek következtében a mell ellilul, előtte azonban éles határokkal kifehéredik, a bőr pedig feszül és fáj.)

Rendesen mozog a nyelve?

Ellenőrizd, tudja-e a baba a nyelvét fel-le mozgatni. Ha nem, akkor amint beveszi a szájába a mellbimbót, azt keményen a szájpadlásához fogja szorítani, amivel akaratán kívül fájdalmat okoz neked. Hogyha ez okozza a bajt, érdemes elvinni a kicsit az orvoshoz, ő majd tudni fogja, mit kell tenni ilyen esetben.

Használj tejet a sérült mellbimbóra

Bereped, vérzik, vagy hólyagos a mellbimbót? Egy kevés anyatejet hagyj rajta megszáradni, így ápold! A krémek használatával legyél nagyon óvatos, a receptre felírt kenőcsök viszont segíthetnek a bakteriális és gombás fertőzések gyógyításában is. Egy másik lehetőség, hogy jéggel zsibbaszd le a mellbimbódat, mielőtt odaadnád a babának. Van egy jó hírünk: a szoptatós mellek szerencsére általában gyorsan gyógyulnak, így nem kell sokáig szenvedned, ha baj van.

Csak módjával a mellbimbóvédővel

Sokan esküsznek a használatára, másoknak viszont igazán kellemetlen. Gyakran sokkal több macerát okoznak, mint amennyi hasznot.

Hagyd őket pihenni picit

Ha a mellbimbóid sebesek, vagy fájnak előfordulhat, hogy minden, ami hozzáér csak még rosszabbá teszi. Kipróbálhatod a mellkagylókat, amik nem csupán abban segíthetnek, hogy felfogják a csöpögő tejet, de a szoptatások között is kiválóan használható, mivel viselésekor nem tud a bimbóhoz hozzáérni még a ruha sem, és a bőr jól szellőzik.

Kérj segítséget!

Sokan azt hiszik, hogy teljesen normális, ha a szoptatás fáj, legalábbis az elején. Ez azonban nem igaz. Ha a fentebb leírt ötleteink közül egyik sem segítene megoldani a problémádat, fordulj bátran egy szoptatási tanácsadóhoz és kérd ki a véleményét!

Ezek is hasznosak lesznek: