Baba

Keljünk útra a babával!

Nyaralni mentek? Vagy a vidéki rokonokat látogatjátok meg? Babával kalandozni nem kis feladat. Szervezés, rugalmasság és elszántság kell hozzá. A szoptatás segít a rugalmas megoldások kivitelezésében!
2011. Július 07.

Gyerekkel az ember a legtöbb esetben hajlamos a könnyebb megoldást választani, akkor is, ha az az egyhangúbb. Hiszen kisbabával már egy bolti séta is komoly előkészületet igényel. Nekünk is kellett pár hónap ahhoz, hogy kisfiunkkal újra elkezdjünk utazgatni és barátokkal találkozni. Egyszer egy vásárban lett éhes Balázs. Más megoldást nem látva megkérdeztem egy árust, amolyan bajuszos ladást, tudna-e egy széket kölcsönözni számomra, hogy megszoptathassam a kisbabámat. Az addig mogorva férfiarc azonnal megenyhült, hátrahívott, sebtében kitisztította a Lada első ülését. Onnantól egy nyelvet beszéltünk. Büszke volt, hogy segíthetett egy szoptatós anyukának.

Ne rejtsd el, ne lobogtasd!

Természetesen rajtad múlik, hogy vállalod-e az esetleges kényelmetlenségeket. Nem könnyű otthon hagyni a fotelt és a mérleget, de a jól bevált szokásokat és a kedvenc fekve szoptatási pozíciót megváltoztatni sem. (Bogarászd át táblázatunkat, ez segít átgondolni a kérdést!) Ami biztos: jó dolog csavarogni, hátrahagyni a mindennapokat és családostul kikapcsolódni. Amikor a strandon nincs szíved kihívni a nagyobbik csemetét a vízből csak azért, mert a kisbabád éhes lett, eljön az alkalom, hogy megtapasztald a házon kívüli szoptatás előnyeit. Nem kell otthon előre fejned, termoszt és cumisüveget magaddal vinned, majd mosogatnod, de az sem szükséges, hogy az etetésekre elvonulj a társaságtól. A szoptatás itt is gyors, egyszerű, hatékony, és igény szerint megismételhető. És ami a legfontosabb: a világ egyik legtermészetesebb dolga. Az első alkalom a legnehezebb, amikor azt gondolod, hogy mindenki téged néz, de hidd el, ez nem így van. Kíváncsi tekintetek mindig lesznek, akár cumisüvegből eteted a kicsit, akár szoptatod. Ha nagyon zavar a „közönség”, dobj át a válladon egy csinos kendőt, vagy fordulj úgy, hogy a lehető legnagyobb takarásban legyél! Libby Purves Hogyan ne legyünk tökéletes anyák című könyvében biztos támpontokat ad a nyilvános szoptatáshoz (is): „A legfontosabb szempont, hogy sugározz boldogságot, azt más is átveszi, ha mégsem, akkor beteg. A fivérem, két gyermek apja könyörgött, hogy tegyem be a könyvbe egy tipikus férfi véleményét: Ne rejtsd el, és ne lobogtasd. Csináld!” Lehet, hogy először zavarba jössz, hidd el, másodszorra már könnyebb, az ötödik alkalommal pedig ez lesz a legtermészetesebb.

Keljünk útra a babával!

Csinos szoptatós trikóval

még könnyebb dolgod van.

Kattints rá!

Nincs ebben semmi rendkívüli!

Pechan Zsuzsi két kisfiával gyakorlott „házon kívüli szoptató”. – A fiaim születése előtt el sem tudtam képzelni, hogy ne otthon, a meghitt családi fészekben szoptassak, de ma már természetes, hogy mindenféle szégyenlősség nélkül, bárhol megetessem a kicsit. Rengeteg helyen szoptattam már, például strandon, áruházi próbafülkében, étteremben, vonaton vagy könyvtárban többször is. Már nem jövök zavarba, tudom, hogyan lehet egy mozdulattal feltűnés nélkül mellre tenni a babát. Szeretem, ha idegenek előtt ránk van terítve egy textilpelenka, ezzel a baba nézelődését is ki tudom zárni. Nagyobb csemete esetén persze a takarás hamar lerángatódik, ezért vele inkább „tereptárgyak” mögé bújunk. Hűvösebb időkre egy trikót alakítottam át a megfelelő helyen két hosszú vágással, ami a szoptatás alatti derékfázásokat is megszüntette. Dani négy hónaposan járta meg velünk a Visegrádi Palotajátékokat. A lovagi tornára várakozva kissé szorult helyzetbe kerültünk, mert a hőségben, a tömeg kellős közepén jött a jelzés, hogy valamit (t)enni kéne. Egyetlen egérutat találtam: egy kosztümös lovag segítségét kértem, pár perc múlva már külön szék, árnyék, meghitt zug lett osztályrészünk, ráadásul még egy jót beszélgettünk is.Visszatekintve az összesen négy szoptatós évre, nem emlékszem kellemetlen helyzetekre. Szerencsére engem még sosem tessékeltek ki egyetlen nyilvános helyről sem, és szúrós megjegyzéseket sem kaptam soha. Csak a nagyikám nem érti, miért szoptatok olyan gyakran, s miért nem hagyom, hogy egy kicsit óbégasson az a gyerek…

Ötletek szégyenlősöknek

Keljünk útra a babával!

– Jól jöhet egy praktikus szabású ruha

– Egyszerű és olcsó megoldás egy rugalmas spagettipántos top és egy bő póló kombinációja. A top dekoltázsát lehúzod, kibújtatod a melled, a póló alját pedig fölhúzod, de csak annyira, hogy be tudja kapni a baba a cicit. Kívülről olyan az egész, mintha csak összebújnátok!

– Válladra teríthetsz egy kendőt, törölközőt vagy textilpelenkát, ami alatt a baba nyugodtan szophat.

– Autóban hátratolhatod az ülést, hogy kényelmesen elférjetek.

– Étteremben, boltban, rendelőben jelezheted, hogy szoptatni szeretnél, hátha felajánlanak nektek egy személyzeti szobát.

– Próbafülke, tetőterasz, pelenkázóhelyiség is jól jöhet néha.

– Vonaton az ablak felé fordulj, étteremben a fal melletti asztalhoz ülj.

– Végszükség esetén a férjed, a barátnőd vagy a táskád lehet a „takarás”.

További megerősítésnek pedig itt a szoptatási tanácsadó véleménye

Forrás: Kismama magazin