Baba

Így szakíts időt a mozgásra gyerek mellett

Aki azt állítja, hogy nincs ideje gyerek mellett mozogni, az nem mond igazat. Most bebizonyítjuk, hogy csak akarni kell!
2016. November 26.

Így szakíts időt a mozgásra gyerek mellett

Oké, nem a baba születése utáni hat hétre gondolunk, az teljes mértékben a regenerálódásról kell, hogy szóljon, és ez így van rendjén. Utána azonban, ha az orvos is rámondta az áment, lassan el lehet kezdeni kicsit újra formába kerülni.

Eleinte tökéletes az is, ha a babakocsit tologatva vagy hordozóval teszel nagy sétákat a környéken. Közben egy parkban megállva néhány kitörést is végezhetsz vagy megcélozhatsz egy fitneszparkot is, ahol kedvedre végig mehetsz a repertoáron. Később azonban, ahogy nő a babád, és egyre mozgékonyabb, kezd egyre nehezebbé válni a sport beiktatása. Nem beszélve arról, mikor a gyerek bölcsibe/oviba megy, te pedig visszaülsz az íróasztal mögé. Hogy ilyenkor hogyan nyerhetsz magadnak egy kis edzés-időt?

1. Kora reggel, késő este

Éjjeli bagoly vagy reggeli pacsirta típus vagy? Ha ez utóbbi, kelj egy órával korábban, és tornázz egyet a nappaliban vagy menj el futni. Ha viszont este vagy jobb formában, akkor tegyél így miután letetted a gyermeked aludni és elcsendesült a ház. Te ismered magad, senki sem kényszerít, hogy hajnalban kelj, de ebben az esetben este ne keress kifogásokat!

2. Alvásidő

Közhely, pedig ha hét közben már nem is tudod kihasználni a gyerek délutáni alvásidejét (mert dolgozol), hétvégén még mindig megteheted. Ez alatt az idő alatt is előkaphatod a súlyzóidat, vagy rábízhatod a párodra az alvó kisdedet, te pedig elszaladhatsz az edzőterembe.

3. Tervezd be

Állíts be emlékeztetőt a telefonodba, vagy tűzz ki egy naptárt a hűtőre, ahol vezeted, hogy mikor fogsz valamilyen fajta mozgást beiktatni a napodba. Nap végén pedig jegyezd fel, hogy sikerült-e teljesítened a tervet. Ha nem rajtad múlt, hogy elmulasztottad az edzést vagy 30 perc helyett csak 15-re volt időd, ne ess kétségbe, hogy ez neked nem megy. Anyaként sajnos nem mindig alakul minden úgy, ahogy elterveztük, de a lényeg, hogy a szándék meg volt, majd holnap bepótolod. Viszont amikor a naptáradra pillantva látod, hogy a héten már háromszor is sikerült kipipálnod a napi mozgásadagod, az nagyon jó érzéssel fog eltölteni!

4. Minden perc számít

Mikor gyereked van, még inkább felértékelődik az idő fogalma. Meg kell tanulnod sokkal jobban beosztani az előtted álló 24 órát, mint amikor még csak ketten voltatok a pároddal. Azonban ne gondold, hogy most is feltétlenül 1,5 órákat kell izzadj az edzőteremben ahhoz, hogy elmondhasd: ma is sportoltam. Talán ez is össze fog jönni alkalmanként, azonban okosabb, ha változtatsz az elvárásaidon, alkalmazkodsz a lehetőségeidhez, és kihasználod a kisebb üresjáratokat egy kis mozgásra.

Miközben vacsoráznak a gyerekek simán lenyomhatsz egy 10-15 perces mini interval edzést. Mialatt a kádban mókázik a kislányod/kisfiad a fürdőszobaszőnyeg tökéletes felület néhány felülés vagy fekvőtámasz elvégzésére. Ne feledd: sok kicsi sokra megy!

5. Legyen elől a tornaszőnyeg

Ha van hely rá, tartsd kiterítve a tornaszőnyeged a lakás valamely pontján. A legjobb a nappali, hiszen így mindig emlékeztetni fog rá, hogy talán tévézés vagy Facebookozás helyett tornázni sem ártana. Ráadásul bármikor a nap folyamán, amikor van egy pár perced, habozás nélkül levetheted magad rá, és csinálhatsz pár erősítő vagy nyújtó gyakorlatot.

6. Vond be őt is!

Egyáltalán nem baj, ha a gyereked is ott van, mikor tornázol. Ha nem tudod kire bízni, máskor meg nincs erőd, akkor mozogj vele együtt! Ha még olyan pici, hogy folyton csak rád mászik, de nem érti, mit csinálsz, akkor tornázz Youtube-os mama-baba tornavideóra, ahol elmagyarázzák, hogyan végezd a gyakorlatokat a baba bevonásával. Ha már nagyobbacska, táncoljátok körbe a lakást. Vagy add a kezébe a fitnesz gumiszalagot, és máris nyertél 10 percet magadnak. Esetleg kérd meg, hogy üljön a hátadra, és csinálj vele együtt fekvőtámaszokat – ő is imádni fogja a mókát, te pedig 12 kiló pluszsúllyal végezheted a gyakorlatot.

Nem beszélve arról, hogy ha látja, hogy anya tornázik, azzal csak jó példát mutatsz neki, az edzésed pedig nem a közös időtöltés rovására megy, sőt.

7. Zuhanyzás előtt

Remek támpont lehet a reggeli vagy esti tusolás is, ami elé beidőzíthetsz egy-egy 10-15 perces kis kardió blokkot. Ez könnyen beépülhet a reggeli vagy esti rutinodba, így idővel tényleg szokássá válik. Ráadásul jó érzés lesz túl lenni rajta, és közvetlenül utána már mehetsz is zuhanyozni.

+1 Kütyük, appok, internet

Motiváld magad! Ezt senki nem fogja megtenni helyetted, csakis te vagy képes kitartani valami mellett, amit eldöntöttél. Ha ez az, hogy minimum heti kétszer beiktatsz egy óra mozgást az életedbe, akkor az, a lényeg, hogy hosszú távon is tartsd magad ehhez a tervhez. Legyen a telefonod háttérképe egy motiváló idézet, kövess fitnesz gurukat az Instagramon, iratkozz fel a Youtube csatornájukra, tölts le edzés applikációkat a mobilodra vagy kérj aktivitásmérő karórát a Jézuskától – használd ki a technika vívmányait, és minden nap találj valami inspirációt, ami továbbvisz az úton!

Kapcsolódó cikkeink: