Baba

Így nyugtasd meg a síró újszülöttet

A legjobb tippek, hogy a kínkeserves sírást mielőbb édes gügyögés váltsa fel.
2017. Május 04.

Így nyugtasd meg a síró újszülöttet

Nincs annál boldogabb és megnyugtatóbb érzés, mint amikor először meghallod a kisbabád sírását, hiszen azt jelzi, hogy teljesen egészséges. Azonban ez az érzés – ahogy egyre gyakoribbá válnak a pityergések – hamar átvált aggódásba, frusztrációba.

Igen, a kisbabák sokat sírnak. Gyakran valamilyen egészen egyértelmű okból kifolyólag (pl. éhesek, álmosak vagy pisis a pelusuk), máskor azonban nem olyan egyszerű kitalálni, hogy miért, éppen ezért megvigasztalni őket sem megy egyik percről a másikra. Ilyenkor jön jól, ha ismerünk néhány alapvető módszert. Persze, nincs olyan, amelyik mindegy gyereknek ugyanúgy képes mosolyt csalni az arcára, de addig is, amíg rájössz a te babád “működésére”, talán jól jöhet a következő néhány trükk.

Hinta, palinta

A baba a pocakodban a folyamatosan mozgáshoz szokott hozzá, ezért születése után egy mozdulatlan kiságyba fektetve nem csoda, ha furcsán érzi magát.1. Ringasd! Vedd a babát a karodba, a lábaid legyenek a csípőszélesnél kicsit nagyobb terpeszben, majd a derekad körül kezdd el jobbra-balra forogva ringatni a kicsit.2. Hintáztasd! Vannak elektromos és manuális babahinták is – mindkét típus hasznos lehet, ha sír az újszülött. Csak arra ügyelj, hogy a korának megfelelő terméket válassz!3. Jöhet a vibrálás! Ha pihenőszéket vesztek, keressetek olyat, amin vibráció funkció is van. Vannak gyerekek, akik kimondottan imádják, ha finoman rezeg alattuk a szék, és ettől azonnal megnyugszanak.4. Pattanjatok (baba)kocsiba! Az autók monoton búgása, és a kellemes rázkódás a legtöbb picit ellazítja, sőt sokszor egyenesen álomba ringatja. Furikázzatok egyet a környéken, vagy vedd elő a babakocsit, és tegyetek egy sétát a háztömb körül.

Maciölelés

5. A biztonságot adó apai kar: ha nem boldogulsz, add át a kicsit a párodnak. Nem tudni pontosan, miért, de a gyerekek többsége az apukák karjaiban szinte azonnal megnyugszanak. Talán mert az izmos, meleg felsőtest biztonságot áraszt, vagy mert jobban tudnak hintáztatni – senki sem tudja, de működik.

Bugyoláld be

A magzatnak az anyaméhben meglehetősen kis helyen kell elférnie. Kilenc hónapon át ebben a meleg, otthonos közegben él, ezért ha valami ehhez hasonló miliőt varázsolsz neki, több mint valószínű, hogy sikerrel jársz.6. Tekerd körbe! Egy vékonyabb takaróval, válltól lefele (nem túl szorosan) tekerd körbe a kicsit úgy, hogy a karjai a mellkasa előtt legyenek. Ettől biztonságban fogja érezni magát, és garantáltan abbahagyja a sírást.7. Alkalmazd a kenguru módszert: szerezz be egy hordozókendőt, és kösd magadra a picit. Vagy egyszerűen csak vetkőztesd pelusra a babát, feküdj le és helyezd szorosan magad mellé és öleld át úgy, hogy a bőre érintkezzen a te bőröddel. Azért takard be magatokat egy meleg takaróval, nehogy megfázzatok!

A zajok ereje

A pocakodban korántsem volt zajmentes az élet. A babád hónapokon át hallgatta a szívverésed és a gyomrod morgásait, ebből következik, hogy sok csecsemőnek a síri csend nem éppen a biztonságot jelenti.8. Kapcsold be a ventilátort! A készülék finom, monoton hangja zene a baba füleinek.9. Porszívózz fel! Talán furcsán hangzik, de meglehetősen sok gyereket megnyugtat a porszívó búgó hangja.10. A bűvös ssshh hang: Próbáld meg finoman és ritmusosan ismétlődve a ssshh hanggal megnyugtatni a babát.11. Nyugalmat árasztó fehér zaj: Bármilyen gép, aminek monoton zúgó, búgó hangja van, tökéletes lehet a kicsi megvigasztalására. De a tenger morajlása, a vízesés vagy az eső hangja is hasonló hatással lehetnek. Keress ilyen applikációkat a telefonodon!

Szabadítsd meg a gázoktól!

Lehet, hogy a pocakjában ragadt levegőbuborékok miatt nyűgös. Próbálkozz ezekkel:12. Fektesd le (hasra) a térdedre, és simogasd a hátát.13. Fektesd a hátára, és biciklizz a lábaival.14. Érdeklődj a védőnőnél/gyerekorvosnál, hogy milyen gázok elleni szereket alkalmazhatnál.

Lehet, hogy kólika kínozza?

A babák 1/5-e szenved az ún. kólikától, azaz hascsikarástól, ami miatt a kicsi akár naponta három órán keresztül is sírhat egyhuzamban három héten át. A probléma általában a születést követő 6. héten jelentkezik és a harmadik hónap tájékán múlik el.15. Figyelj oda, hogy mit eszel! Ha szoptatsz, és a fentebb említett módszerek nem válnak be, próbáld ki, hogy mellőzöd az alábbi ételeket az étrendedből:

– tejtermékek

– koffein

– hagyma

– túl fűszeres és egyéb potenciálisan puffadásra hajlamosító ételek16. Próbáld ki a kólika tartást: fektesd a babát hassal az alkarodra, húzd közel magadhoz, és ringasd előre-hátra.

Semmi sem működik?

Ha a fentebb említett módszerek közül egyik sem vált be, akkor sincs veszve minden! Próbálkozz a következő tippekkel:17. Menjetek ki a szabadba! A helyszínváltozás elterelheti a baba figyelmét a sírásról, ezért ha elmentek sétálni, lehet, hogy egyből abbahagyja a pityergést.18. Masszírozd meg! A legtöbb babára egy finom masszázs megnyugtatóan hat.19. Kapcsold le a lámpákat és a tévét! A túl sok inger feszültté, nyűgössé teheti a piciket.20. Ellenőrizd a lakásban a hőmérsékletet! Lehet, hogy fázik vagy melege van.21. Csekkold a baba ruháját! Izzad, túlságosan szorítja, szúrja egy címke stb. Számos oka lehet, hogy kényelmetlenül érzi magát a pici, ezért érdemes erre is gondolni.Kapcsolódó cikkeink: