Baba

Hogyan tartsuk meg súlyunkat? Megtalálták az ideális diétát?

Egyenek húst, de minél kevesebb fehérkenyér féleség és krumplipüré társaságában - ezt tanácsolja az ünnepek előtt megjelent nagyszabású tanulmány.
2010. November 29.

A tanulmány szerint a fehérjében gazdag, de szénhidrátban szegény étrend segíthet megőrizni testsúlyukat azoknak a túlsúlyosoknak, akik diétával már megszabadultak jó néhány kilótól.

A zabálás pszichológiájaA tapasztalt fogyókúrázók tudják: nem leadni nehéz a súlyfölösleget, hanem megakadályozni, hogy újból felszedje az ember. Korábbi kutatások kimutatták, hogy ameddig több kalóriát éget el az ember, mint amennyit bevisz, tartani tudja karcsúbb alakját, függetlenül attól, hogy mit eszik. Azt azonban kevesebb kutatás vizsgálta: milyen étrenddel lehetne elkerülni a lekerült kilók visszatérését.

A Koppenhágai Egyetem szervezésében létrejött európai kutatócsoport úgy véli, megoldást talált az ördögi kör megtörésére.

A sovány húsokban, baromfiban és babfélékben bővelkedő, de csekély szénhidrátot tartalmazó étkek “ideálisak a súlyfölösleg visszatérésének megakadályozására” – írták a kutatók a New England Journal of Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A kutatásban nyolc európai országból 773 túlsúlyos és elhízott felnőtt és családja étkezését vizsgálták.

Először két hónapos alacsony zsírtartalmú diéta nyomán a felnőtt megfigyeltek átlagosan 11 kilót fogytak.

Ezt követően az ideális étrend kiválasztásához öt csoportra osztották a résztvevőket, és minden csoport más diétát próbált ki. Négy étrend a fehérjék és a szénhidrátok magas és alacsony tartalmát variálta. Az ötödik szerepelt kontrollként: ebben mérsékelt fehérjét és korlátozás nélküli szénhidrátot ehettek a résztvevők. A szakemberek nemcsak a felnőtteket, hanem a család gyermek tagjait is bevonták a vizsgálatba, mivel úgy vélik, amennyiben a család is a fogyókúrázóval tart, az segít a fogyni kívánó kitartásában.

Mindenki annyit ehetett a számára kijelölt ételekből, amennyit akart, de receptekkel és főzési tanácsokkal is ellátták őket. A résztvevők naplót vezettek az elfogyasztott ételekről, emellett vérüket és vizeletüket is vizsgálták.

Ne így fogyókúrázzon! Belehalhat!Féléves diétázást követően csupán a fehérjében szegény, szénhidrátban gazdag étrendet követő csoport tagjai szedtek fel jelentős súlytöbbletet – közel 2 kilót. Ezzel szemben a fehérjében gazdag, szénhidrátban szegény étrendet követőknél némi további súlycsökkenés tendenciája rajzolódott ki.

Ugyanakkor összességében a vártnál nagyobb volt a lemorzsolódás, amit a kutatók arra vezettek vissza, hogy egy idő után nehéz az egész család motivációját fenntartani.

A kutatásból az is világosan kiderült, hogy a sok hús, kevés szénhidrát-diétát könnyebb volt betartani, az vonzóbb volt a résztvevőknek, kevésbé élték meg fogyókúraként, és sokkal kevesebb volt a lemorzsolódás is.

Az Európai Bizottság egészségügyi hivatala által finanszírozott tanulmány szerzői azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a kutatás rövid ideig követte a kísérletben résztvevőket, és az eredmények megerősítésére hosszabb távú megfigyelésre van szükség.

A vizsgálatba bevont 827 gyermekek eredményeiről a Pediatrics amerikai gyermekorvosi szaklapban jelent meg külön tanulmány.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Az ideális fogyás hat alapszabálya
  • Segít a fogyásban, ha naponta mérjük magunkat
  • Forrás: MTI