Baba

Hogyan ne legyen rémálom a nyaralás

Eljött a családi vakáció ideje, sokszor mégsem tudunk felhőtlenül örülni. Több forgatókönyvet hordunk a fejünkben, minden rossz eshetőségre felkészülve. Próbáljuk kihozni belőle a legtöbb jót és számunkra is nyaralás lesz a vakáció.
2014. Augusztus 16.

Tegyük biztonságossá nyaralóhelyünket

Kíváncsi gyermekeink úgyis benéznek majd mindenhova, így jó nagy adag idegeskedéstől kímélhetjük meg magunkat, ha a felszerelés részeként viszünk magunkkal gyermekbarát-otthonná tévő eszközöket is. Ilyen például az asztalsarokvédő, szivacsból készült ajtótámaszok, ha kell fiókzárak. A szúrós konyhai eszközöket és más gyermekeinkre veszélyes tárgyakat kulcsra zárható helyre tegyük. Kipakolás után tegyük olyan biztonságossá pár napos lakhelyünket, amennyire csak tudjuk, így nem kell minden pillanatban feszült figyelemmel követnünk apróságaink lépéseit.

Felejtsük el az otthoni szabályokat

Ha végre vakációzunk, szeretnénk esténként kicsit borozgatni, később ágyba bújni, és nem is gondolunk a diétára. Hagyjuk a gyerekeket is élni egy kicsit! Az egészséges étkezésről vallott elveinket átmenetileg dobjuk ki az ablakon. Elnyúlhat a gyerekek lefekvési ideje is, ha jól érezzük magunkat sütögetés közben a barátainkkal vagy esti sétára megyünk. Az sem katasztrófa, ha több mesét néznek a tévében és több csoki fogy, mint szokott. Elvégre szabadságon vagyunk!

Foglaljuk le a gyerekeket

Hacsak nem viszünk magunkkal egy bébiszittert, az édes semmittevést pár évre elfelejthetjük, ha gyerekekkel nyaralunk. Akkor járunk a legjobban, ha annyira kimerítjük őket a nap folyamán, amennyire lehetséges. Ha rég elfelejtettük, milyen áldásos tud lenni, ha gyermekünk pár órát alszik nap közben, most újra esélyt kaphatunk ezt átélni. Vigyük őket úszni, fürdeni napjában többször. Sétáljunk nagyokat friss levegőn, hagyjuk őket szaladgálni, játszani, ahol csak lehet, és este egy szempillantás alatt fognak álomba merülni. Ők a sok élménytől telítve mosollyal az arcukon alszanak el, mi pedig végre kibonthatjuk behűtött borunkat.

Magunkra is szánjunk időt

Akkor tudunk gyermekeinknek vidám nyaralást teremteni, ha magunknak is engedünk némi szabadidőt. Ha ügyesek voltunk és úgy kifárasztottuk a kicsiket, hogy napközben is pihennek, mi is tegyünk hasonlóképp. Vigyük magunkkal azt a könyvet, amit már régóta szeretnénk elolvasni vagy aludjunk velük együtt. Ha nagyobb gyermekekkel vakációzunk, mindenki számára kikapcsolódást jelenthet egy minden korosztálynak megfelelő mozifilm megnézése. Miután a család apraja elaludt este, játszhatunk felnőtt társasjátékokat, kártyázhatunk vagy bármi mást tehetünk, ami kikapcsol és nem kell hozzá gyermekeinket magunkra hagyni.

Örökítsük meg

A családi nyaralásban az a legjobb, hogy olyan megható és vicces pillanatokat élhetünk át, amiket otthon kevésbé. Az első családi nyaralás mókás helyzetei, picurkánk mindenhol jégkrémes arca, a vízben pancsolás öröme és minden, amivel gyermekünk először találkozik, például erdő, állatok, vízi csúszda virtuális fényképként marad meg emlékeinkben. Ha ügyesek vagyunk, valódi fényképeket is készítünk. Lehet, hogy nem wellness-üdülésben van részünk, de az élmények megérik a fáradságot.