Baba

Ha aluszékony az újszülött baba

Milyen hatékony, de egyben szelíd ébresztési technikák vannak, ha aluszékony az újszülött?
2017. Március 23.

Ha aluszékony az újszülött baba

Egy újszülöttnek ahhoz, hogy megfelelően gyarapodjon, fejlődjön, ne sárguljon be és serkentse anyja tejtermelését naponta kb. 8-12 szopásra van szüksége. A legtöbb újszülött, ha igény szerint táplálják, akkor napközben 2-3 óránként szopizik, éjszaka esetleg 4-5 órás szünetet tart. Délután és este általában gyakrabban szopiznak.

Mi történik akkor, ha a baba hosszú órákon át alszik? Szükséges lehet finoman ébresztgetni, különösen akkor, ha kis súllyal vagy korababaként született, besárgult vagy beteg. A gyakori szoptatás a tejtermelődést is serkenti.

A babák egy része még azelőtt elalszik a mellen, hogy elegendő ideig szopizott volna, legalább 20-30 percig kéne szopizniuk az első mellen ahhoz, hogy elegendő táplálékhoz jusson. Ha elégedettnek látszik a baba vagy csökken az érdeklődése, akkor kínáljuk meg a másik mellből is.

A következő az La Leche Liga által összeszedett trükkök segíthetnek abban, hogy egy álmos baba hatékonyabban szopjon.

Ébresztési technikák:

– Próbáld meg akkor felébreszteni a babát, amikor felületes alvási ciklusban van – szeme csukva van, szemhéja alatt gyorsan mozognak a szemgolyói (REM = Rapid Eye Movement fázis), keze – lába mozoghat, szopó mozdulatokat tesz, arckifejezése változik.

– Csökkentsd a fényt – az éles fény arra készteti a kisbabát, hogy becsukja a szemét.

– Beszélj a babához, próbálj meg szemkontaktust létesíteni vele!

– Lazítsd meg vagy távolítsd el a takarókat!

– Ha a szobában meleg van, vetkőztesd le a babát egy szál pelenkára – 27C fok felett csökken a kisbabák szopási készsége.

– Tartsd a babát függőlegesen felemelve ülő vagy álló helyzetben!

– Gyengéden ültesd fel a babát, az öledben fejének, vállának és törzsének megemelésével – soha ne emeld meg a kisbaba lábát, amikor ül, mert ez belső szervi sérülést okozhat!

Kapcsolódó cikkeink a baba alvása témába:

Forrás: lll.hu/babaszoba.hu