Baba

Fogzásra kapott karkötő miatt halt meg egy 9 hónapos kislány

Az egészségügyi határérték nyolcszorosa volt az ólomszint a kisbaba vérében. A nyomozók nem nyugodtak, míg ki nem derítették, honnan került a kicsi vérébe ilyen nagy mennyiségű ólom.
2017. Szeptember 05.

A baba vérében 41 mikrogramm ólmot találtak (per deciliter), ami kórosan magasnak számít, lévén, hogy 5 mg/dl már abnormális mennyiség. A nyomozók ellátogattak a baba otthonába, hogy megtalálják az ólommérgezés forrását. Először egy ablakra bukkantak, amelynek levált az ólom alapú festéke, ám ez olyan magasságban volt, amit a kicsi nem érhetett el- írja a Live Scince.

Ezután találtak rá a kézi készítésű karkötőre, ami ólomtartalmú gyöngyökből készült. A baba folyamatosan rágcsálta az ékszert, ami révén halálos dózisú ólom került a szervezetébe. A “szakembertől” vásárolt mágneses hematit gyógyító karkötőt fogzásra vették a gyereknek a szülők, hogy enyhítsék a kellemetlen tüneteket. A karkötő gyártóját nem sikerült felkutatni.

A CPSC (Egyesült Államok Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottsága) szerint 90-100 ppm (rész per millió) a gyermekek számára biztonságosnak ítélt ólom mennyiség határértéke. A karkötőben ezzel szemben 17.000 ppm volt a mért ólommennyiség.

Az ólommérgezés tünetei

Az ólommérgezésnek nem minden esetben van nyilvánvaló tünete. Lassan alakul ki a veszélyes állapot. Az atipikus tünetek között szerepel: enyhe hasfájás, fáradtság, gyengeség, sápadtság. A súlyos ólommérgezés jelentkezhet zavartsággal, majd kóma és halál is bekövetkezhet.

Kapcsolódó:

  • Terhesen minimális ólom is vérnyomás-emelkedést okoz
  • A gyerekek különösen érzékenyek a mérgező anyagokkal szemben