Baba

Feltámasztotta halott kisbabáját az ölelésével

Egy ausztrál anyuka két órán keresztül ölelgette koraszülött gyermekét, akit az orvosok már halottnak nyilvánítottak, amikor megmozdult a pici.
2016. Május 02.

A most öt éves Jamie Ogg története nem indult felhőtlenül boldogan, 27 hetesen jött a világra ikertestvérével, ám születésének pillanatában semmilyen életjelet nem adott. Húsz percen keresztül próbálták megmenteni az orvosok, de nem reagált az ingerekre, és nem is lélegzett, így az egyik doktor halottnak nyilvánította, majd Kate ágyához vitte a picit.

Ekkor a baba hirtelen felsóhajtott, a szülők pedig azonnal riasztották az orvosokat, akik úgy vélték, csupán agytörzsi reflexről lehet szó, majd egyedül hagyták a gyermeket a szülőkkel. Miközben Kate és David megpróbálták elfogadni a történteket, az asszony magához ölelte Jamie-t. Mint utólag kiderült, az anyuka a bőr-bőr érintkezéssel egy olyan gyakorlatot végzett tudatalatt, amit a világ számos országában alkalmaznak, egyre többen.

Az úgynevezett kenguru-módszer lényege, hogy az újszülöttet szülés után az anyjuk bőrére fektetik, hisz ezzel a módszerrel a – különösen a koraszülött – babák túlélési esélye jelentősen megnövekedhet. Az anyai mellkas érintése ugyanis nagyon hasonlít a méhben megszokott környezethez, innen is a kengurus, erszényes hasonlat.

A módszer amúgy nem számít újdonságnak, gyökerei az 1970-es évekig nyúlnak vissza, de Oggék esete a mai napig csodaszámba megy.