Baba

Burgonya és hozzátáplálás – A legjobb krumplis babareceptek

A baba első ételei között szerepelhet a burgonya, mivel nem allergizál és könnyen emészthető. Gyümölcsökkel, zöldségekkel és hússal is könnyen kombinálható, nem utolsó sorban pedig egészséges.
2017. Május 08.

Burgonya és hozzátáplálás – A legjobb krumplis babareceptek

A legtöbben Magyarországon az almával kezdik a hozzátáplálást, az ajánlások értelmében legkorábban 6 hónapos korban. Az első ételek között szerepel a sárgarépa, a sütőtök, és a burgonya is.

A burgonya sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Magas a C-vitamin, a B1-vitamin és a vas tartalma, de található benne kálium és magnézium is.

Az alábbi receptek a többi hozzávalót is figyelembe véve nem feltétlenül az első receptek közé sorolandók. A burgonya almával, répával keverve finom püréként adható a legkisebbeknek, akik még épphogy csak kóstolgatnak.

Paradicsomos krumpli

Káliumban, kalciumban és karotinban gazdag.

Hozzávalók:

– 1-2 db közepes burgonya

– 2-3 szál zeller

– 2 db paradicsom

– 1 kis petrezselyem levél

– olaj

A burgonyát és a zellert kisebb kockára vágjuk és annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje. Lassú tűzön megfőzzük. A friss paradicsomot nyersen átpasszírozzuk. Hozzáadunk 2 evőkanál vizet, a petrezselyem levelet és addig forraljuk, amíg kissé besűrűsödik. Amikor minden kész 1 mokkáskanálnyi olajat adunk hozzá és botmixerrel pépesítjük.

(10-11 hónapos kortól adható.)

Gyümölcsös-húsos tepsis krumpli

Hozzávalók:

– 4-6 db burgonya

– 4 szem savanykás alma

– 2 db őszibarack (elhagyható)

– 1 db nagyobb körte (elhagyható)

– 1 db banán (elhagyható)

– vaj/margarin/olaj

– 40 dkg csirke vagy pulykamell

A húst felszeleteljük és serpenyőben, egy kis olajon kifehéredésig sütjük mindkét oldalát. A burgonyát, almát és a többi gyümölcsöt megtisztítjuk, felkarikázzuk. Egy nagyobb hőálló edényt, vagy tepsit kikenünk margarinnal (vajjal) beletesszük a felkarikázott burgonya felét, majd rátesszük a felkarikázott almák felét. Erre ráfektetjük a megsózott hússzeleteket. Ezekre a megmaradt almát és a többi gyümölcsöt. Végül a burgonyával befedjük. Egy kis vajat/margarint teszünk a tetejére. Légkeveréses sütőben 40 percig sütjük alufóliával lefedve, majd további 20 percig lefedés nélkül. Kisebb gyerekeknek a krumplit, és a gyümölcsöket össze tudjuk törni.

(Őszibarack 7 hónapos kortól adható.)

Rizs püré burgonyával és répával

Hozzávalók:

– egy marék rizs

– egy nagyobb burgonya

– fél sárgarépa

– 1 kanál tejföl

A hozzávalókat puhára főzzük, majd a rizst egy szűrőn átpasszírozzuk. Hozzáadjuk az összetört burgonyát és répát, majd az egészet tejföllel kikeverjük.

Krumplis cukkini

Hozzávalók:

– 1 darab kisebb cukkini

– 1-2 darab burgonya

– esetleg 1 kisebb adag csirkemell

A meghámozott krumplit és a cukkinit feltesszük kevés vízben főni vagy párolni. Összeturmixoljuk és hígítjuk a főző lével. Hogy laktatóbb legyen, lehet bele tenni még megfőzött, összeturmixolt csirkemellet is.

(Cukkini 7, csirke 6 hónapos kortól ajánlott.)

Burgonya avokádóval és banánnal

Hozzávalók:

– 1 közepes burgonya

– 1/2 avokádó

– 1/2 banán

A burgonyát megfőzzük, közben félbevágjuk az avokádót és kikaparjuk a húsát, majd felkarikázzuk a fél banánt. Mikor kész a burgonya leszűröm a vizet róla és hozzá teszem az avokádót és a banánt majd összeturmixoljuk.

(Avokádó már 6 hónaposan is nyugodtan adható, és a banán is.)

Kapcsolódó cikkeink hozzátáplálás témában: