Baba

Baj, ha a koszos cumit bekapom, úgy tisztítom meg?

A hétköznapokban talán nem is lehet kérdés, hogy nem ez az első számú megoldás, de vannak olyan helyzetek, amikor ez tűnhet a legésszerűbbnek.
2016. Augusztus 21.

A cumi saját nyálunkkal való tisztításáról megoszlanak a vélemények. Nem csak a hétköznapi emberek, de a kutatók között is. Pár évvel ezelőtt a New York Times-ban is megjelent egy tanulmány, ami azt hivatott bizonyítani, hogy jelentősen csökkenhet az esélye annak, hogy a gyermek ekcémával vagy allergiával fog küzdeni, ha a földre esett cumit az anya a saját nyálával tisztítja meg.

Az akkori kutatás fő gondolata az volt, hogy szükségszerű, hogy a kisbabák mikro-fertőzésekkel találkozzanak, mert ezzel csak erősítik immunrendszerüket, így később ellenállóbbakká válnak a mikroorganizmusokkal szemben.

A témáról azonban egy, a parenting.com-nak nyilatkozó szakértő pont az ellenkezőjét állította. Szerinte nem csak furcsa módszer ez a cumi tisztítására, de nem is túl egészséges. Álláspontja szerint nem csak a kicsinek árthatunk a mi szánkból átkerülő baktériumokkal, de saját magunknak sem teszünk jót azzal, hogy lenyaljuk a koszos cumit. Ő azt tanácsolja, amikor csak tudjuk, kerüljük el ezt a fajta tisztítási módszert és mossuk inkább le valamivel.

A téma természetesen a fogorvosokat is megosztja. Vannak, akik úgy gondolják, hogy az így a pici szájába került baktériumok akár fogszuvasodást is okozhatnak, míg egyes fogorvosok szerint ez egyenesen ostobaság, ugyanis lehetetlen, hogy valamilyen módon a szánkban lévő baktériumok ne érintkezzenek a gyermekkel.

Kapcsolódó cikkeink: