Baba

Babakocsi: mikor, milyet, honnan?

Babakocsit választani, vásárolni nem egyszerű dolog. Annyi szempontot kell mérlegelni, hogy nem ritka és nem meglepő, hogy anyukák és apukák közösen bizonytalanodnak el abban, mit, hol, hogyan kellene vásárolni.
2015. Január 25.

A babakocsi vásárlására igaz mindaz, ami számos más babadologra. Az egyik ilyen szabály például, hogy érdemes alaposan körbenézni mielőtt vásárolunk. A másik, hogy mielőtt körbenézünk, készítsünk egy listát, hogy milyen adottságokkal kell bírnia a babakocsinak. Azt is se hagyjuk figyelmen kívül, hogy vásárolhatunk jó állapotú, használt eszközt is, ami éppen olyan jó szolgálatot tesz majd nekünk, mint egy újonnan vásárolt darab, csak jóval olcsóbban juthatunk hozzá.

Nem ritka, hogy barátoktól, családtagoktól, rokonoktól kapunk kölcsön már használt babakocsit. Mivel a babavárás idején nagyon sok kiadás vár a családokra, így – ha tényleg olyan állapotú a babakocsi – akár ideiglenesen is érdemes elfogadni a felajánlást.

Amennyiben nincs senki a közelünkben, akinél felesleges babakocsi várna a használatba vételre, akkor körbenézhetünk kismamáknak szóló fórumokon, apróhirdetési oldalakon. Amikor azonban így vásárolunk, mindig legyünk körültekintőek. Az egyik fontos szabály, hogy sose utaljunk előre pénzt. Nagyon sok olyan történetet hallani és a találni a neten, amelyik pórul járt vásárlókról, eladókról szól. A személyes találkozó vagy a tárgy átvizsgálására alkalmat adó házhoz szállítás azért fontos, mert egy babakocsiért – még használtan is – nem kevés pénzt fizetünk ki, amiért valóban azt szeretnénk kapni, amit kiválasztottunk. Mivel sokan tényleg csak rövid ideig használják a babakocsikat, mindenképp érdemes körbenézni, mit kínálnak azok a kismamák, akiknek már nincs szüksége a babakocsira.

Azért is érdemes olvasgatni a kismamáknak szóló fórumokat, oldalakat, mert számos tapasztalatot, praktikus tanácsot találhatunk, kérdezhetünk olyan anyukáktól, akik már túl vannak azon, amibe mi még csak belevágni készülünk. A babakocsikkal kapcsolatban is érdemes kérdezni, tanácsot kérni barátoktól, családtól, a boltban a szakértőtől vagy éppen más kismamáktól.

Amennyiben mégis új babakocsi vásárlása mellett döntünk, a fenti szabályok szintén érvényesek lehetnek. Gondoljuk át melyek a legfontosabb szempontok a választáskor, mennyit szánunk rá, szeretnénk-e megtartani a következő gyereknek is (ha vannak ilyen terveink), mennyit közlekedünk autóval, vagy jellemzően tömegközlekedünk.

Nagyon széles és változatos kínálattal várják a babaváró családokat ma már a gyártók, így néha a bőség zavarába is kerülhetünk, amikor vásárolni szeretnénk. Segít, ha igyekszünk végiggondolni a napjainkat, merre, mikor járunk majd a babával, mi szolgálja leginkább a kicsi és nem utolsó sorba a kismama kényelmét. Hiszen ez lesz az egyik legfontosabb eszköz, ami a mindennapjainkat meghatározza majd. Ha időben állunk neki a keresgélésnek, kivárhatunk egy jobb akciót, árleszállítást is, vagy éppen rátalálunk arra a tökéletes modellre, amit megálmodtunk a kicsinek. A tökéletes mindenkinek más – szánjuk arra időt, hogy megtaláljuk a családunknak, kisbabánknak legmegfelelőbbet. A babakocsikról szóló cikksorozatunkkal ebben szeretnénk segíteni.