Baba

Bababőr-ápolási tippek – a leggyakoribb problémák

A kisbabák bőre nagyon érzékeny. Különös odafigyelést igényel, ezért nem mindegy, hogyan és mivel ápolod. Mikor kell egyáltalán aggódni a bőrproblémák miatt?
2017. Február 16.

A legtöbb csecsemőkori bőrprobléma nem igényel beavatkozást

A WebMD egyszerű és szuper tippeket osztott meg. Ha követed őket, a kisbabád bőre pihe-puha, finom tapintású, illatos és nem utolsósorban egészséges marad.

A finom, puha bababőrhöz semmi sem fogható. Azonban sok kisbaba hajlamos a bőrirritációra, különösen az első hónapokban. A legtöbb kiütés nem okoz problémát, és általában magától el is múlik. De mikor kell beavatkoznod, és főleg hogyan? Az alábbi három kérdésre kell tudnod ehhez a választ:

– Mikor elég az otthoni ápolás?

– Mikor van szükség orvosi segítségre?

– Hogyan előzd meg a bőrproblémákat?

Jöjjenek a leggyakoribb bőrproblémák és a tanácsok is, hogy hogyan kezeld őket!

Pelenkakiütés

Ha a pelenkával lefedett területen veszel észre piros foltokat, akkor a kisbabádnak pelenkakiütése van. A pelenkakiütést az alábbi három tényező okozhatja:

– ha túl szoros a pelenka

– ha túl sokáig van a nedves pelenkában a kicsi

– ha nem bírja a éppen használt márkájú mosószert, pelenkát vagy popsitörlőt a kisbabád bőre

Így tudod elkerülni a pelenkakiütést:

– legyen minél többet pelenka nélkül a kisbabád

– cseréld gyakrabban a pelenkáját

A már meglévő kiütéseket melegvizes ruhával töröld át és cink-oxid tartalmú krémmel kend be!

Pattanások, aknék az arcon

Az “újszülött akné” a legtöbb kisbabánál előfordul, nem hasonlítható össze a tinédzserkori pattanással. A baba arcán és orrán található apró pattanások néhány héttel a születés után elmúlnak maguktól is, nem kell őket kenni semmivel. Az anyai hormonoktól alakulnak ki.

Anyajegyek

10-ből 1 csecsemő bőrén egy vagy több barna színű folt, vagyis anyajegy található, van, akinek már a születése pillanatában is, de van, akinek később jön elő. Nem igényel semmilyen kezelést, de ha te mégis aggódsz, mutasd meg a gyermekorvosnak.

Ekcéma

Ez a viszkető, vörös kiütés azoknál a kisbabáknál gyakori, akiknek a családjában előfordul allergia, asztma, vagy atópiás dermatitis. Az ekcéma megjelenhet a kisbaba arcán, könyökén, mellkasán, karjain vagy a térdhajlatában is. Ha ekcémás a babád bőre, nagyon figyelj arra, hogy milyen babaápoló termékeket használsz. Ügyelj a fürdető és a mosószer összetevőire, csak olyat használj, amit érzékeny bőrre ajánlanak. Súlyos esetben vényköteles gyógyszerre is szükségetek lehet.

Száraz bőr

Ne aggódj, ha a kisbabád bőre kicsit száraz vagy hámlik, gyakran előfordul azoknál a csecsemőknél, akiket túlhordtak. Ha lehámlik a száraz bőr, utána meglátod, hogy baba bőre tökéletes és egészséges lesz. Ha nem múlik el a szárazság, beszélj a gyerekorvossal.

Koszmó

Egy-két hónapos babákra jellemző a koszmó, mely általában egyéves korukra elmúlik (előfordulhat azonban, hogy még az idősebbek hajas fejbőrén is felfedezhetjük a foltokat). A pikkelyes, viaszos, fehér kiütést általában a fejbőrön, szemöldökön, szemhéjon, az orr oldalán vagy a fülek a túl sok faggyú okozza, semmi köze a higiéniához, vagyis nem a gyerek “koszossága” áll a kialakulásának hátterében. A gyermekorvos ajánl majd speciális sampont, fürdetőt vagy testápolót, hogy minél hamarabb elmúljon a probléma.

Melegkiütés

Az izzadás melegkiütést válthat ki a kisbabákból, az apró, piros kiütések a nyakon, a hónaljban, az egyéb bőrhajlatokban és a pelenka által fedett területen alakulnak ki. Ügyelj arra, hogy soha ne öltöztesd túl a kisbabát nagy hidegben sem, inkább adj rá több réteget, hogy ha szükséges, egyet le tudj venni róla.

Milia

Az újszülöttek felére jellemző, hogy apró, fehér duzzanatok, úgynevezett milia jelenik meg a bőrükön, elsősorban az arcukon és az orruk környékén. Körülbelül 2-4 hét alatt magától megszűnik ez a bőrprobléma, nem kell vele csinálnod semmit.

Gombás fertőzések

Általában valamilyen antibiotikum-kúra vált ki a kisbabáknál gombás fertőzést. Különböző helyeken fedezheted fel a tüneteket: a szájpenész a nyelven és a száj nyálkahártyáján található, de gombás fertőzésre utalnak a kisbabád popsiján látható piros, pattanásos kiütések is. Mindkét esetben kérd ki a gyerekorvos véleményét, ő tudni fogja, milyen készítményekre lesz szükségetek.

Sárgaság

2-3 nappal a születése után sárgulhat be a csecsemők bőre, koraszülött kisbabáknál gyakrabban előfordul. A túl sok bilirubin (a vörösvértestek bomlásterméke) váltja ki a sárgaságot, gyakoribb etetéssel, súlyosabb esetben pedig kékfény-terápiával kezelhető. Ha sárgának látod a kisbabád bőrét, haladéktalanul értesítsd a gyermekorvosodat.

Leégés

A babák bőre nagyon érzékeny. Ha napra mentek, alaposan kend be a bőrét kisbabák számára kifejlesztett, magas faktorszámú naptejjel. Mindig adj rá kalapot, és legyen nálatok napernyő is. 6 hónapos kor alatt az a legjobb védelem, ha nem teszed ki a kisbabád bőrét tűző napnak: tartózkodjatok az árnyékban. Ha mégis leégne a kisbabád, legalább 10-15 percig hűsítsd a bőrét nedves ruhával, súlyosabb esetben pedig hívd az orvost.

Mikor hívd az orvost?

A legtöbb csecsemőkori bőrprobléma ártalmatlan és magától elmúlik. Ha azonban bármi gyanúsat észlelsz, ha a bőrén pirosas-lilás pöttyök, sárga folyadékkal teli kiütések jelennek meg, vagy ha a babád lázas, folyton álmos, a szokottnál nyűgösebb és fáradékony, akkor mindenképp keresd fel a gyerekorvost!

Tippek, hogy megelőzd a bőrproblémákat

Kerüld a babahintőport

A csecsemők nagyon könnyen belélegzik az apró szemcsés hintőport, ami aztán a tüdőbe jutva okozhat gondot, ezért jobb, ha egyáltalán nem használod.

Ügyelj arra, mivel mosol

Mindig olyan mosószert használj, melyek összetevőit a kisbabák érzékeny bőréhez igazították. A ruháit, takaróját, ágyneműjét is mindig nagy odafigyeléssel tisztítsd, ha olyan címkét találsz bármelyiken, ami irritálhatja a kisbabád bőrét, azt vágd le.

Így válassz bőrápolási termékeket

A kevesebb néha több. Azokat a termékeket keresd, amelyiknek nincs túl sok összetevője, kerüld a színezéket, illatanyagokat tartalmazó krémeket, fürdetőket és olajokat, mert ezek bőrirritációt okozhatnak.

Így fürdess az első hetekben

Az újszülött bőre puha és érzékeny. Épp elég, ha az első hetekben csak 3-5 percig fürdeted, mosdatod. A testápoló krémet azonnal fürdés után használd, addig masszírozd a bőrébe, amíg még nedves, utána pedig óvatosan törölgesd őt szárazra, soha ne dörzsöld a bőrét!

A masszázs segíthet

Ha a kiütések vagy egyéb bőrproblémák ingerlékennyé teszik a kisbabádat, alkalmazz rajta babamasszázst. Ez megnyugtatja őt, és még jobban is fog aludni tőle.

Kapcsolódó cikkeink bababőr témában: