Baba

Anyatejes babának is lehet ételallergiás tünete

Az anyatej a legtökéletesebb táplálék a csecsemő számára, ezért megdöbbentő lehet, ha anyatejes babánkról kiderül, hogy a hasfájását, vagy a kiütéseket a bőrén ételallergia okozza.
2017. Május 26.

Arról, hogy ez hogyan lehetséges és miként kezelhetjük, dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük.

Ételallergia csecsemőkorban

Az ételallergia tünetei már csecsemőknél, a szoptatás időszaka alatt is jelentkezhetnek. Az anya által elfogyasztott ételek molekulái – ugyan csak nagyon kis mennyiségben -, de átjutnak a tejbe. A kifejezetten allergiás hajlamú csecsemők pedig már ettől az anyatejbe került, igen minimális mennyiségű idegen fehérjétől is kóros tüneteket mutathatnak.

Szerteágazó tünetek

Az ételallergia tipikus tünetei az ekcéma, csalánkiütés, hasfájás, hányás, hasmenés. Ha ilyen tünetekkel érkeznek hozzám, elsőként rögtön a gyermek táplálásáról kérdezem a szülőt – magyarázza dr. Polgár Marianne. A többség meglepődik, amikor meghallja, hogy az anyatejes babánál ezek nagy valószínűséggel allergiás tünetek, hiszen az inkább közismert, hogy a tehéntejből készült tápszerek okoznak ilyen jellegű panaszokat. Amire érdemes még gyanakodni: ételallergia szempontjából a gyakori orrfolyás és középfül-gyulladás is figyelmeztető jel lehet.

Allergiavizsgálat piciknek?

2 éves kor alatt csak nagyon indokolt esetben végeznek allergia vizsgálatot. Ebben az életkorban még az immunrendszerük is annyira éretlen, hogy az eredmények sem biztos, hogy értékelhetőek lennének, emellett a kicsiket is jobb megkímélni a vérvétellel járó procedúrától. Első körben az édesanyának javasolt diétáznia, a gyakori allergéneket kell az étrendjéből kiiktatnia: a tejet, tojást és az olajos magvakat. Ezzel együtt a szoptatás ritmusán semmit nem kell változtatnia, a baba ugyan úgy kaphat anyatejet, csak azt kell megfigyelni, hogy az anya diétája mellett hogyan változnak a tünetei.

Későbbi allergiákra is hajlamosíthat

Az esetek többségében a csecsemőknél a diéta hatására megszűnnek a tünetek, ha mégsem, akkor keressük fel ismét a kezelőorvost, aki a részletes beszámolónk, megfigyeléseink és a gyermek tünetei alapján a diéta módosítását vagy egyéb megoldást fog javasolni.

A tapasztalatok szerint a gyermekek nyomon követése a későbbi életkorban is ajánlott, az allergiás betegségek klinikai megnyilvánulása ugyanis életkorok szerinti megoszlást mutat. Az atópiás – allergiára hajlamos – gyermekeknél „allergiás menetelésként” ismert folyamat során, a csecsemőkori bőrtüneteket, táplálékallergiát követően késő óvodás, kisiskolás korban gyakori az asztma és légúti allergia megjelenése is. A betegségek tehát követhetik egymást, így például az a csecsemő, akinek száraz, viszkető bőre igényelt babakorában kezelést, a későbbi életkorban más allergiákra is hajlamos lehet.

Kapcsolódó cikkeink:

Hasmenés a babáknál – okok, tünetek, teendő

Anya, viszket! – A gyermekkori ekcéma

Forrás: Budai Allergiaközpont