Baba

A szoptatás megvédi a gyereket a fülbetegségektől

A szoptatás pozitív hatással van a gyerek hallására és nyelvi fejlődésére, mivel védelmet nyújt a középfülgyulladás ellen.
2016. Június 28.

A szoptatás megvédi a gyereket a fülbetegségektől

A kutatás több mint 2000 gyerek részvételével készült, akik 1989-ben születtek. A résztvevőket három- és hatéves korukban egyaránt tesztelték, hogy volt-e középfülgyulladásuk, illetve két csoportba osztották őket aszerint, hogy szoptatták-e őket vagy sem.

“Kiderült, hogy azok, akiket édesanyjuk szoptatott, nagyobb arányban úszták meg a középfülgyulladást, ugyanakkor az a fajta védettség, amit az anyatej jelent, hatéves korra gyakorlatilag teljesen eltűnt” – mondja a kutatást vezető Chris Brennan-Jones, az Ear Science Institute munkatársa.

“A konklúzió az, hogy azok a gyerekek, akiket nem szoptattak, 33 százalékkal nagyobb eséllyel kapnak fülgyulladást 3 éves korukig, mint azok a kortársaik, akiket anyjuk szoptatott” – teszi hozzá a szakember.

A visszatérő középfülgyulladás egyébként egyáltalán nem számít ritkaságnak: a hároméves gyerekek 26,8 százalékát érinti, míg a hatévesek körében 11,2 százalék szenved miatta.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress