Baba

A mozgás fogyaszt?

A rendszeres sport segíthet abban, hogy megszabadulj a súlyfeleslegtől, és jobb alakod legyen. De önmagában nem elég ahhoz, hogy elérd a céljaid. Szoptatás alatt különösen fontos szempont, hogy figyelned kell a táplálkozásodra is.
2013. Január 23.

Minél többet és minél intenzívebben mozogsz, minél nagyobb erőt fejtesz ki, annál több energiát használsz fel. Ha már felhasználtad a szervezetedben raktározott glikogén üzemanyagot, amelyből glükóz szabadul fel, a raktározott zsír kerül sorra. Ennek a folyamatnak, melynek során adrenalin szabadul fel a testünkben, hogy biztosítsa az izmok energiaellátását, számos pozitív hatása van az anyagcserére és az immunrendszer működésére.

Nem csupán gyakran hangoztatott, üres frázis, hogy a rendszeres sport hatására:

  • nő az állóképesség, erősödik a keringési rendszer és a szív, normalizálódik a vérnyomás, vagyis hatalmasat lépsz előre a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében
  • nő az erek rugalmassága, alkalmazkodóképessége
  • stabilizálódik az inzulinháztartás, több inzulinreceptor képződik a sejtekben
  • javul az immunrendszer teljesítménye
  • erősödik a test vázizomzata, ennek hatására javul a testtartás, kisebb teher hárul a gerincoszlopra, csökken a rossz testtartásból fakadó fájdalom és egyenlőtlen terhelés
  • csökken a csontritkulás kockázata, és ennek, valamint a biztosabb mozgásnak köszönhetően a balesetekből faladó sérülések kockázata is
  • a sport közben termelődő endorfin hormon javítja a hangulatot
  • a fizikai fáradtságnak köszönhetően mélyebbé, pihentetőbbé válik az alvás, amelyből nem csupán a hosszú, egybefüggő szakaszokat képes jól hasznosítani a szervezetünk, hanem a rövidebbeket is!
  • Ha mindezt a sok jótéteményt végiggondolod (sőt még jobb, ha magad is meggyőződsz róla), szinte mellékesnek is tűnik, hogy maga a sport fogyaszt-e vagy sem. Egyszerűen tény, hogy a testünk nem egész napos ücsörgésre lett tervezve, nem ehhez alkalmazkodott az évmilliók során, hanem lényegében egész napos, folyamatos mozgásra, erőkifejtésre, sok futásra, a különféle mozgásformák hihetetlenül széles skálájára. Nem véletlen, hogy manapság tragikus a helyzet az elhízás és a civilizációsnak mondott betegségek terén.

    Az emberek jelentős része úgy viselkedik a fejlett országokban, mintha esküdt ellensége volna mindenféle testi erőkifejtésnek. Csak néhány elterjedt példa a sok közül: liftet használ, autóval jár a sarki boltba, a garázst is automata nyitóval nyitja, nehogy arra a fél percre is fel kelljen állnia, amíg kézi erővel kinyitja, a gyerekeit babakocsiba és autósülésbe rakja ahelyett, hogy hordozná és gyalogolna velük, kirándulás helyett inkább moziba megy, tévézik, és közben folyamatosan eszik, iszik, ráadásul jobb nem belegondolni, hogy mit.

    Amikor tehát úgy döntesz, hogy változtatsz ezen, és napi rendszerességgel izzasztó, tartós erőkifejtést igénylő sportba kezdesz, azzal nem elsősorban a fogyást szolgálod, hanem a normális, természetes állapotot állítod helyre, amelyben a tested optimálisan képes működni.

    Mennyi energia kell?

    Ami a fogyást illeti: azt is számításba kell venned, hogy akkor, ha többet használsz el, jobban meg is éhezel. A sporttal önmagában nem sokra mész, ha közben a táplálékod összetételén és mennyiségén nem változtatsz, hanem inkább még többet eszel. Nem azon van a hangsúly, hogy több kalóriára van szükséged, bár nagyobb, tartós erőkifejtést igénylő sportoknál ez elkerülhetetlen. Sokkal fontosabb az, hogy az, amit megeszel, minőségi, értékes táplálék legyen, ne olyasmi, amivel csak feleslegesen terheled a szervezetedet, vagyis lerombolod azt, amit a sporttal elérsz.

    A sport nem ad felmentést az egészséges táplálkozás alól, hanem épp ellenkezőleg, ha tényleg élvezni akarod előnyeit, akkor csak olyasmit egyél, ami hasznos tápanyagokkal, nem pedig üres kalóriákkal látja el a szervezetedet. Milyen gyakran hallani és látni azt, hogy az édességevésre csak legyintenek, mondván, úgyis elégetjük futás, aerobik, kirándulás közben, sőt, az erőkifejtéshez még szükséges is a cukor.

    Ez részben igaz is, hiszen akkor, ha ugyanezt egész nap ücsörögve fogyasztanánk el, még nagyobb kárt okoznánk, de azért gondolj csak bele: ahhoz, hogy igazán kiaknázhasd a sport előnyeit, nem szemétégetésre, hanem minőségi üzemanyagra van szükséged. Bővebben itt olvashatsz erről az összefüggésről, mégpedig az anyákra kihegyezve.

    Öt-hat kilós súlytöbblet felett a hirtelen, minden átmenet nélkül megkezdett sport többet árt, mint amennyit használ, mert túlságosan igénybe veszi a keringési rendszert. Ezért a helyes sorrend az, ha előbb leadod a kilókat, és ezt a folyamatot mérsékelt, de rendszeres, és lehetőleg fokozatosan növekvő idejű mozgással kötöd össze.

    Példák a nagyjából heti egy kiló fogyást eredményező étrend mellett

    1. hét: naponta legalább egy, de inkább két óra tempós séta, amelyben emelkedő szakaszok is vannak

    2. héttől ugyanez, de erőkifejtéssel kiegészítve (emelkedő, cipekedés)

    3. héttől: ugyanez, de kiegészítve napi 15 perc hasizomgyakorlattal

    4. héttől ugyanez, de kiegészítve 10 perc nyújtással

    5. héttől ugyanez, kiegészítve heti minimum három alkalom egyórás intenzív tornával

    Lehetőségeidhez képest természetesen másképp is felépítheted ezt, de fokozatosságban célszerű ehhez igazodni. Gyerek mellett is kivitelezhető ötleteket itt találsz.

    A mozgást izomláz, ízületi fájdalmak esetén sem érdemes abbahagyni, legfeljebb az intenzitást lehet egy kicsit csökkenteni. A fokozatosság és következetesség segít abban, hogy az ízületek megszokják az igénybevételt. A pihentetés csak elodázza, de nem segíti ezt a folyamatot.

    Az izomszövet sok energiát használ fel

    Tapasztalni fogod, hogy egyre izmosabb és erősebb leszel, feltéve persze, hogy eléggé következetes vagy a sportban, és nem keresel újabb és újabb kibúvókat, például ilyeneket:

  • nincs időm a gyerek és a háztartás mellett
  • rossz idő van a sétához (ilyen fokú ítéletidő nehezen képzelhető el a mi éghajlati viszonyaink közepette)
  • fáradt vagyok, nem aludtam eleget
  • náthás vagyok, köhögök
  • előbb megvárom, míg elmúlik az izomláz (noha az izomláz leghatékonyabb ellenszere az érintett izmok mozgatása)
  • Ha tehát célhoz szeretnél érni, ne a kibúvókat, hanem a megoldásokat keresd! Az izomszövet arányának növekedése a zsírszövet rovására előbb-utóbb (az biztos, minimum három hónap következetes kivitelezés után!!!) hatalmas változásokhoz fog vezetni.

    Megengedheted magadnak, hogy az egészséges ételekből többet egyél, de nem fog zsírpárnák formájában lerakódni rajtad. Erősebb és kitartóbb leszel, ez javítja az önértékelésed. Elégedettebb leszel a külsőddel, mert javul a testtartásod, harmonikusabb és határozottabb lesz a mozgásod. Eltűnnek vagy nagyon megritkulnak a krónikus fájdalmaid: derékfájás, fejfájás, térdfájás. Egyértelműen megéri, hogy erőt végy magadon!

    Ezek is érdekelhetnek:

  • A mindennapos mozgás előnye
  • A legjobb,ha az egész család sportol
  • A testmozgás örömet okoz