Baba

A baba alvása: a leggyakoribb kérdések

Vannak természetüknél fogva jó alvó kisbabák, a legtöbbjük életében azonban gyakoriak a szeszélyes, kiszámíthatatlan alvási időszakok. A szülői lét kezdetén, kialvatlanul és bizonytalansággal telve néha nehéz rátalálni a helyes útra.
2016. Október 03.

A baba alvása: a leggyakoribb kérdések

Ezek a kérdések valószínűleg segítenek majd.

Összegyűjtöttük a csecsemők altatásával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.

Mikor érdemes lefektetni a gyermeket?

A legtöbb szakvélemény szerint az első hetekben szinte lehetetlen akármilyen ritmust kialakítani a csecsemők alvásában. A legtöbb, amit tehetsz, hogy ebben az időszakban alkalmazkodsz hozzá, és akkor alszol, amikor ő is. Ekkor érdemes elkezdeni a nappal és éjszaka különbségének hangsúlyozását, hathetes kor körül pedig már érdemes elkezdeni az állandó lefekvési idő, a rutin kialakítását.

Szabad sírni hagyni a babát?

Egy újszülött csecsemőnek leginkább a tápanyagra, a szülői szeretetre és az alvásra irányuló ösztönös igényei vannak. Nem azért sír, hogy befolyásoljon téged, hanem azért, mert ez az egyetlen kommunikációs forma, amit ismer. A megfelelő reakció minden esetben fontos, mert ezzel érheted el, hogy megbízzon benned és az őt körülvevő új világban. Ez a biztonságérzet azt eredményezi, hogy bízik a jelenlétedben akkor is, amikor éppen nem lát, ami nagyon fontos lesz az alvás és főképp a magától való visszaalvás megtanulása során.

A legtöbb pszichológus egyetért abban, hogy a csecsemő általában kilenc, de legkorábban hét hónapos kora körül fogja fel, hogy sírással felhívhatja magára a figyelmet. Minden esetben nyugtasd meg az általad választott módszerrel, és egyben figyeld meg a sírások közötti különbségeket, így könnyebben rájössz, hogy mit szeretne a babád, így a sírás is hamarabb okafogyottá válik.

Egyéves kor körül már tisztán meg lehet különböztetni a fájdalmat, betegséget, vagy rossz közérzetet jelző sírást a figyelemfelkeltő vagy feszültség-levezető hisztitől, és a problémának megfelelően lehet reagálni.

Mi történik, ha túl fáradt vagyok ahhoz, hogy következetes legyek?

Aligha létezik olyan szülő a földön, aki az alvásra szoktatás közben ne engedné egyszer-egyszer elcsúszni a dolgokat azért, hogy végre ő maga is alhasson egy kicsit. Ahelyett, hogy túl szigorú lennél önmagadhoz, csak aludd ki magad, majd próbáld minél gyorsabban ismét felvenni a ritmust. A pihenés erősíti az akaraterőt, és segít az alvásnapló segítségével visszatérni az egészséges alvás kialakulásához vezető útra.

Félek, hogy a baba másokat is felébreszt

Ha attól tartasz, hogy a baba felébreszti éjszaka az párodat, a testvéreit, vagy esetleg a szomszédokat, néhány gyakorlati intézkedéssel ez a probléma is kiküszöbölhető. Győződj meg róla, hogy a baba fekhelye nincs a szomszéddal közös fal közelében. A gyermekek általában mélyalvók és nem zavarják őket a háttérzajok, de ha mégis, próbáld rávezetni az idősebbeket, hogy aludjanak csukott ajtónál.

Okozhat némi zavart, ha a baba az idősebb testvérével alszik egy szobában, de ha az egyiküket egy kicsit korábban, a másikukat egy kicsit később fekteted le, az mindkettőjük altatását megkönnyíti. Az éjszakai felkeléseket csöndben intézd, de ha más már nem segít, célszerű megoldás lehet, ha az párod füldugóval alszik.

Nem vált be a terv, mit csináljak?

Nem biztos, hogy a legjobb tervek mindig be is válnak. Meg kell keresni a probléma forrását, és annak fényében kidolgozni egy másik, a helyzetnek jobban megfelelő tervet. Ha egyszer taktikát váltasz, az még nem jelenti azt, hogy mindent rosszul csinálsz.

A cikk Judy Barratt: Hogyan altassunk kisbabát? könyve alapján készült.

Kapcsolódó cikkeink a baba alvása témában: