Baba

5 érv az együttalvás mellett

Az együttalvás ugyanolyan veszélyes, mintha egy henteskéssel az ágyban aludna a babád? A Milkwaukee-i Egészségügyi Minisztérium álláspontja szerint igen, és elrettentő fotókkal kampányolnak, hogy ezt az egész világ megtudja.
2016. Augusztus 02.

“Az együttalvás veszélyes, egyáltalán nem biztonságos a babák számára” – mondja Anna Benton, a minisztérium alkalmazottja. Vajon igaza van? Lássuk, mit mondanak a független kutatások.

Az együttalvás azt jelenti, megosztod az ágyad a babával. Ezt többféleképpen is meg lehet tenni, az egyik legjobb módja, ha babaöblöt alakítasz ki a kiságyból közvetlenül a te ágyad mellett. De az is együttalvásnak számít, ha a kisbabád egy bölcsőben alszik veled egy szobában, karnyújtásnyira tőled. A világ népességének 90%-a valamilyen módon együtt alszik a csecsemőjével.

Együtt aludni csak biztonságos helyen lehet, ezért szóba sem jöhet az olyan fekhely, mint a kanapé vagy a vízágy. Az ilyen helyek valóban veszélyesek, ha együtt alszol a babáddal. Ha szeretnél együtt aludni a kisbabáddal, itt van 5 érv, amit a Milkwaukee-i Egészségügyi Minisztérium és a hozzá hasonlók orra alá lehet dörgölni. Lássuk, miért is jó, ha együtt alszol a babáddal?

1. A baba szíve együtt dobban az édesanyjával

A kisbabák és az édesanyjuk között nagyon erős a kapocs. Egy vizsgálatban egy csecsemőt figyeltek, hogyan reagál a teste az édesanyja, az édesapja és egy idegen jelenlétére. Egy műanyag székbe ültették a babát, ami el volt függönyözve, hogy ne lásson a baba. Először az édesanyja, majd az édesapja, végül egy idegen ment oda hozzá. A mellkasmonitorok azt mutatták, hogy a kisbaba hozzáigazította a pulzusát az édesanyja, majd az édesapja pulzusához is, az idegenét viszont nem utánozta.

Az adatok arra utalnak, hogy a kisbabák és gondozójuk között különleges kapcsolat van, a baba ráhangolódik a szüleinek a szívverésére. Hát nem csodálatos? S hogy még tovább menjünk: azok a babák, akik édesanyjuk mellett alszanak, nagyobb biztonságban vannak. Ha az egészségük veszélybe kerül, pl. ha nehezebben lélegeznek, akkor könnyebben felébrednek azok, akik az édesanyjukkal és édesapjukkal alszanak. Azoknak a csecsemőknek, akik a szüleik mellett alszanak, sokkal stabilabb a testhőmérsékletük, rendszeres a szívritmusuk és közöttük ritkábban fordul elő, hogy hosszabb szünetet tartanak légzés közben.

2. Tudod, hogy biztonságban van a babád

Az édesanyák is ráhangolódnak a kisbabájukra, alvási ciklusaik kiegyenlítődnek. Ha bármi gond van, az együttalvó babák anyukája azonnal tud cselekedni. Dr. James McKenna, a Notre Dame-i Egyetem Anya-baba Alvás Laboratóriumának igazgatójának kutatásai bizonyítják, hogy azok az anyák és babák, akik együtt alszanak, hasonló alvásritmust követnek. Az anyáknak kényelmes, hogy a babájuk közel van hozzájuk, az éjszaka mindkettőjük számára harmonikusan telik. Az együttalvó anyák hamarabb észlelik, ha baj van.

3. Könnyebb így a szoptatás

Azok az édesanyák, akik együtt alszanak a babájukkal, kétszer olyan gyakran szoptatnak, mint azok, akik külön. Ez jótékony hatással van a tejelválasztásra és a baba testsúlyának gyarapodására is. A legjobb pedig az egészben, hogy nem kell éjszaka felkelned, hogy megetesd a kisbabádat. Sokkal fárasztóbb az éjszakai szoptatás, ha külön alszotok.

4. Többet alszol

A 3. pontból következik, hogy így, hogy egy ágyban alszol a babáddal, többet is alhatsz, hiszen nem kell ingáznod. Érdekes egyébként, hogy a szoptatott babák kevesebbet alszanak, mint a tápszeresek, ellenben a szoptatott babák anyukái többet alszanak, mint a tápszeres babák anyukái. Azok a babák, akik az édesanyjukkal alszanak és éjszaka is szopiznak, kevesebb időt töltenek a mély alvási szakaszban, mint azok, akik nem. És ez nem baj, sőt.

Ez sokkal biztonságosabb a babák számára, hiszen ha nem alszanak mélyen, sokkal könnyebb őket felébreszteni, ha pl. nem lélegeznek. Az édesanya mozgása, az anyatej illata hosszabb ideig tartja a könnyű alvási szakaszban a babákat.

5. Talán még élvezed is

Lehet, hogy azért választod az együttalvást, mert egyszerűen te élvezed, hogy a babád ott van melletted. Maradjon köztünk, de én imádom, hogy minden reggel arra ébredek, hogy a kisfiam megpuszilja a szemem, majd addig küzd, amíg meg nem tud ölelni.

Egy meglepő érv az együttalvás ellen

Minden nagyobb szervezet egyetért azzal, hogy egy szobában aludni előnyös dolog, sőt, felére csökkenti a bölcsőhalál kockázatát. Valamiért az egy ágyban alvást illetően még sincs megegyezés közöttük. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia kifejezetten ellenzi, az UNICEF és a WHO (Egészségügyi Világszervezet) támogatja az együttalvást.

Kinek higgyünk? Dr. James McKenna szerint az együttalvás lehet biztonságos és veszélyes is, de eredendően nem lehet rámondani sem egyiket, sem másikat. Mitől lehet veszélyes az együttalvás? Az alábbi rizikófaktorokban a legtöbb szakértő egyetért:

  • Elhízott szülők mellett aludni
  • Dohányzó szülők mellett aludni
  • Vízágyon, kanapén, fotelben, babzsákon aludni
  • Sok párna az ágyban
  • Túl puha matrac, nehéz, vastag takaró az ágyban
  • Túlfűtött helyiségben aludni
  • Kábítószer vagy alkohol hatása alatt álló szülővel aludni
  • Más gyerekek vagy háziállatok az ágyban
  • És még egy érdekes dolog, ami veszélyes lehet, ha együtt alszol a babáddal: a tápszeres táplálás. Igen, megdöbbentően hangzik, és senkit nem akarunk megbántani vele. De. A tápszeres etetés megzavarja az anya és baba biológiai kapcsolatát.

    Az anyatejjel táplált babák éjszaka ösztönösen közel maradnak az anyukájukhoz, hiszen érzik az anyatej illatát. Ez pedig megakadályozza őket a vándorlásban és abban, hogy beleakadjanak valamibe. A babák könnyen csapdába eshetnek az ágyban: pl. beütik a fejüket az ágykeretbe, beszorulnak az ágy és a fal közé. A szoptatott babák éjszaka gyakran az édesanyjuk mellein alszanak, míg a tápszerrel táplált babákat hajlamosak a szülők arrébb helyezni az ágyon, közel pl. a párnákhoz.

    Emellett a tápszeres babák hajlamosabbak arra, hogy mélyen aludjanak, ritkábban is ébrednek fel. És ahogy már fentebb említettük, az édesanyák átveszik kisbabájuk alvási rendjét, ami ahhoz vezethet, hogy csökken az éjszakai figyelmük. Emiatt Dr. McKenna az oldalkocsis elrendezést ajánlja: ilyenkor a baba kiságyát oda kell tolni közvetlenül a szülői ágy mellé, így együtt alszik a mama és a baba, de mégsem egy ágyban.

    Az eredeti cikk itt olvasható.

    További cikkeink a témában:

  • Az együttalvás jót tesz az egészségnek!
  • Félreértések sorozata az együttalvás körül
  • Az együttalvásról – ezúttal a hasznosság szemszögéből
  • Erre figyelj, ha együtt alszol a gyerekkel!