Baba

5+1 csodálatos dolog, amit tudnod kell az előtejről

A kolosztrum, vagy más nevén előtej a baba első étele, a folyékony arany nevet kapta. Nem véletlenül. Több dolog ellen is védelmet nyújt. Mutatjuk.
2017. Október 04.

Vannak, akik még sosem hallottak róla, akadnak olyanok is akik tudnak néhány alapvető dolgot a kolosztrumról, de sok csodálatos és lenyűgöző dolog akad még róla. Például tudtad, hogy a kolosztrumnak nem a mennyisége, hanem a biológiai hatása jelentős?

1. A kolosztrum már a születés előtt is termelődik

A szoptatásra alapesetben nem a terhességi tapasztalat részeként gondolsz, de a melled gyakorlatilag azonnal munkába lát amint teherbe estél. A tested elkezd kolosztrumot termelni, mindezt már a tizenhatodik héttől, a terhesség második trimeszterében.

A kolosztrumnak nem a mennyisége, hanem a biológiai hatása jelentős

2. Telepítő csomag, pár cseppben

A kolosztrum nagy mennyiségű antitestet tartalmaz, ami segít megvédeni az újszülött torok-, tüdő- és bélrendszer-nyálkahártyáit. Leukociták is nagy számban találhatóak benne, ezek kezdik meg az újszülött vírusoktól és baktériumoktól való védelmét. A kolosztrum telepíti az emésztőrendszer hasznos baktériumait is.

3. Hashajtó hatása is van

Magas szénhidrát, fehérje és antitest tartalmú, zsírtartalma alacsony, mert az újszülöttek azt nehezen emésztik meg. Az újszülötteknek ráadásul nagyon pici az emésztőrendszerük, ezért a kolosztrum a tápanyagait koncentráltan tartalmazza. Enyhe hashajtó hatása van, ami elősegíti az újszülött első székletét.

4. Tökéletes első kortyok

Az American Pediatrics Akadémia állásfoglalása szerint a kolosztrum tartalmazza a baba életének első néhány napjában a táplálék és a folyadékbevitel szempontjából az összes szükséges elemet. Dús fehérjében, alacsony a cukortartalma és meglehetősen alacsony zsírtartalmú. A La Leche Liga is osztja azt az álláspontot, miszerint a kolosztrumot rendkívül könnyű megemészteni a babának, így tökéletes első étel a pici számára.

5. Védőbevonatot biztosít

A sűrű és sárgás előtej bevonja a baba tápcsatornáját (ez a császármetszéssel született babáknak különösen fontos), így megakadályozza, hogy idegen anyagok kerülhessenek bele és esetleg érzékennyé váljon a baba azokra az ételekre, vagy ételösszetevőkre, amelyeket az anya fogyasztott el.

+1

Kolosztrumot nem csak az emberre jellemző, gyakorlatilag az összes emlős előállít előtejet. A szarvasmarha-kolosztrumot néha táplálékkiegészítőként használják.

Kapcsolódó anyagok: