Egyéb

Új módszer a korai meddőség kezelésére

A kaliforniai Stanford Egyetem szakemberei a japán St. Marianna Egyetem kutatóival együttműködve egy új eljárást fejlesztettek ki, mellyel a meddő nők peteérését lehet serkenteni.
2013. Október 08.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban közzétett tanulmányból az is kiderül, hogy az új módszer révén egy nő már életet is adott gyermekének, egy másik pedig most várandós.

Amint azt Aaron Hsueh, a Stanfrod szülész-nőgyógyász professzora kifejtette, a korai petefészek elégtelenség következtében a nők már a normálisnál korábban, vagyis még 40 éves koruk előtt belépnek a menopauzába. Korábbi kutatások már jelezték, hogy ennek ellenére ezeknek a nőknek még vannak tüszőik, és bár a menstruációjuk már elmaradt, meddőségi kezeléssel még lehet rajtuk segíteni. A mostani vizsgálatok is ezt támasztják alá, az új módszer révén ugyanis – melyet a szakemberek IVA névre kereszteltek – eltávolítják a meddő nő petefészkét vagy annak egy részét, és a laboratóriumban újra aktiválják bennük az alvó tüszőket, majd azokat visszaültetik a méhkürt közelébe. Ezután hormonterápiával stimulálják a petefészket arra, hogy ismét termeljen petesejteket.

A kutatásba a szakemberek 27 nőt vontak be, akik átlagosan 37 évesek voltak és már hat éve nem menstruáltak. 13 esetben a nők eltávolított petefészkében kicsiny tüszőket találtak, melyek korai petesejteket tartalmaztak. A kezelés nyomán közülük nyolcnál azt tapasztalták, hogy a tüszők növekedésnek indultak, öt nőnél pedig kifejlett petesejt jött létre. Ezeket a szakemberek lombikban megtermékenyítették a partnereik spermájával, és az így létrejött embriót visszaültették az anyába.

A korai petefészek elégtelenség a nők nagyjából egy százalékát érinti. Hsueh professzor úgy véli, hogy az új eljárás révén nagyjából a nők 25-30 százalékának lehet segítséget nyújtani, de reményeik szerint hamarosan a meddőség két másik változatában is sikerrel fogják tudni alkalmazni, méghozzá a kemoterápiában és sugárkezelésben részesült egykori rákbetegeknél, illetve azoknál a 40-45 éves nőknél, akiknek rendszertelen a menstruációjuk, és emiatt nem tudnak teherbe esni.