Gyerek

Mit tehetsz, ha rémálmok gyötrik a gyereket?

Mit jelent, ha rosszat álmodik a gyermeked? Mit tehetsz, hogy segíts neki leküzdenie a félelmeit?
2016. Július 15.

Minden szülő számára ismerős jelenet: rémült gyermekük arra ébred, hogy szörnyek tanyáznak az ágya alatt. Sok anyuka és apuka ilyenkor tehetetlennek érzi magát, nem tudja megnyugtatni a gyermeket. Az álmok szakértője azt mondja, többféle mód is van arra, hogy megfejtsük, mit jelentenek rémálmok, és ha ez megtörtént, meg is tudjuk előzni őket.

– Három nagy területe van az álmoknak – kezdi Jane Teresa Anderson -, ez attól függ, mennyi idős a gyermeked. Az óvódás és iskolás korú gyerekekre jellemző, hogy szörnyeket képzelnek az ágy alá, de szoktak ijesztő álmaik is lenni. Ez sokszor arról szól, hogy elhagyták őket és egyedül vannak, holott az életükben minden teljesen rendben van, de álmodhatják az is, hogy minden aránytalanul nagy körülöttük. 

Minden álom egyedi, de általában ezek a rémálmok egy olyan dolgot jelképeznek, ami az elmúlt két napban történt a gyermeked életében. Mindent, amit átélünk, az agynak fel kell dolgoznia. Egy rémálom vagy egy szörny az álomban utalhat egy rémisztő emberre, egy nagyon hangos zajra, vagy bármi más, nagy és ijesztő dologra, amit az álmokban egy szörny szimbolizál.

A rémálmok 3 típusa:

  • Szörnyek: ezek olyan eseményekre, személyekre utalhatnak, amelyektől a kisgyermek megrémült.
  • Elhagynak, egyedül hagynak: a gyerek úgy érezheti, hogy nem kezelik partnerként, túlságosan magukra hagyják a gondjaival
  • Hatalmas dologok, óriásira nőtt személyek vesznek körbe: a gyermek túlterheltnek érezheti magát, túl sok az inger vagy éppen az elvárás

Rémálmok gyerekkorban

Vannak azonban olyan rémálmok is, amiket nehezebb megfejteni. Fontos, hogy nyíltan beszélj a gyermekeddel, ez segít megelőzni a rémálmok ismétlődését. A  beszélgetéssel kiderítheted, hogy milyen érzelmek vagy élmények állnak a rossz álmok hátterében. Elsősorban ezeket kell tehát “kezelni”. 

Nemcsak a gyerekeknek vannak rémálmaik

Ha kamasz gyermeked, vagy akár te azt álmodod, hogy valami aránytalanul nagy dolog vagy nagyobb személyek vesznek körbe, az arra utal, hogy túlterhelt vagy. A tinédzserek gyakran érzik azt, hogy túl sok van a vállukon, amihez ők túl kevesek és túl kicsinek érzik magukat. A siker kulcsa ilyenkor, ha rájössz, mi az a fontos dolog, ami a gyermekedet ennyire nyomasztja: vizsgáljátok meg együtt az elmúlt napok történéseit! Fontos tudni, hogy egy apró változás is megrémisztheti a gyermekedet. Próbálkozz esetleg egy olyan történettel nála, amiben valami rossz dolog történt, de a legvégén mégis minden jóra fordult.

A cikk forrása itt.

Ezek is érdekelhetnek: