Egyéb

Ilyen hatással van az alvási szokásaidra a szoptatás

A második, harmadik trimeszterben már tapasztalhattad, hogy a terhesség hogyan befolyásolja az éjszakai pihenésed. Nehéz volt már olyan pozíciót találnod az egyre növekvő hasad miatt, ami egyszerre kényelmes és biztonságos is.
2017. Március 10.

Amikor pedig végre megszületik a kisbabád, az igény szerinti szoptatás, a 0-24-es szolgálat miatt kiszolgáltatott a tested, alvási szokásaid ismét megváltoznak. Hogyan? A romper.com elárulja, mire számíthatsz, ha még terhes vagy, vagy épp csak most érkezett meg a kisbabád.

A La Leche Liga ajánlása szerint egy újszülött legalább 2-3 óránként szopni szeretne, az a jó, ha 24 óra leforgása alatt 8-12 alkalommal mellre kerül a kicsi. Mivel éjszaka is sokszor ébrednek, ezért az édesanyák kevés időt töltenek el a REM alvási szakaszban. A REM alvási szakaszba 90 perc alatt lehet eljutni, de mivel ez sokszor nem biztosított az édesanyák számára a kicsi gyakori ébredése miatt, kialvatlanokká válnak.

Anne Smith nemzetközi szoptatási tanácsadó azt javasolja, hogy az édesanyák fontolják meg az együttalvás lehetőségét. Azok a csecsemők, akik másik szobában alszanak, édesanyjuktól távol, sokkal éberebben alszanak, nehezebben alszanak vissza egy ébredés után, ezáltal az édesanyjuk alvási idejét is nagyban lecsökkentik. A biztonságos együttalvás megkönnyíti az éjszakai etetést és több pihenést biztosít mind a baba, mind az anyuka számára.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy az anyatejben található egy altató hatású protein, a prolaktin, ami a szoptatás során bejut az édesanya véráramába is és nyugtató hatással bír. Emiatt az édesanyák a napközbeni szoptatás után is elálmosodhatnak, ami egyáltalán nem baj. Használd ki, ha napközben alszik a kisbabád és aludj te is, hogy bepótold az éjszakai alváshiányt.

Azok az édesanyák, akik hosszú ideig küzdenek alváshiánnyal, könnyen szülés utáni depresszióba eshetnek. Ha gyakori hangulatváltozást, szorongást észlelsz magadon, érdemes bevonni az éjszakai etetésbe az édesapát is. Fontos, hogy a szoptató anyának is legyen néha nyugodt, zavartalan éjszakája, hogy jobban bírja a kisbaba körüli teendőket. Ha úgy érzed, komolyabb segítségre van szükséged, beszélj az orvosoddal, hogy megvitassátok, hogyan tudnátok kezelni a szorongást vagy szülés utáni depressziót.

Kapcsolódó cikkek:

Így játszanak veled a hormonok a szülés után

Ezt teszi a babával való együttalvás az agyaddal